48 ziekenhuizen werden afgelopen zomer bezocht door inspecteurs van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ)

Ziekenhuismedewerkers geven aan dat het programma ‘Toezicht op infectiepreventie’ (TIP) het thema infectiepreventie meer prioriteit heeft gegeven in hun ziekenhuis. 48 ziekenhuizen werden afgelopen zomer bezocht door inspecteurs van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ). Het Nivel evalueerde voor IGJ de ervaringen van ziekenhuismedewerkers.

De ziekenhuismedewerkers zijn zeer positief over de manier waarop het inspectiebezoek wordt uitgevoerd. De meeste medewerkers vinden het essentieel om met de inspectie in gesprek te gaan en daarvan te leren. Het geeft bevestiging van wat goed gaat en spoort blinde vlekken op, zo geeft een ziekenhuismedewerker aan. Tegelijkertijd blijkt dat ziekenhuizen zelf ook meer verantwoordelijkheid en vertrouwen van de inspectie willen krijgen.

Invulling van toezicht

De inspectie is op dit moment aan het heroriënteren op hoe toezicht het beste uit kan worden gevoerd. Het Nivel-onderzoek geeft hiervoor enkele suggesties. Het ligt voor de hand om gunstige effecten te behouden: doordat de inspectie ‘meekijkt’ houdt het onderwerp infectiepreventie prioriteit. Daarnaast moet er gezocht worden naar een werkwijze die zorgt dat naleving geen formaliteit wordt, en zo mogelijk ziekenhuizen de ruimte geeft om meer eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen.

TIP-3

Afgelopen zomer 2017 ontvingen 48 ziekenhuizen in Nederland een bezoek van inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in het kader van de derde toezichtsronde van ‘Toezicht op infectiepreventie’(TIP-3). Doordat de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) per 1 juni 2017 is opgeheven toetst de IGJ aan de hand van (deels) verouderde richtlijnen. Er is momenteel geen zicht op vernieuwing van de richtlijnen, en de richtlijnen sluiten niet altijd even goed aan bij de praktijk. Heldere normen zijn overigens niet alleen nodig voor het toezicht door de inspectie, maar zijn ook primair van belang binnen de ziekenhuizen, om het infectiepreventiebeleid goed vorm te kunnen geven.

Over het onderzoek

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen zijn in 7 ziekenhuizen verschillende ziekenhuismedewerkers geïnterviewd tijdens groepsgesprekken. De medewerkers betroffen leden van raden van bestuur, inhoudelijk deskundigen, zorgverleners en schoonmaakmedewerkers. De IGJ heeft de bevindingen van de TIP-3 inspectiebezoeken gepubliceerd in een geaggregeerd rapport.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer prioriteit voor infectiepreventie in ziekenhuizen door toezicht Inspectie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 22 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!