In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie, ondersteund door robotgestuurde chirurgie

In het UMCG zijn onlangs de eerste patiënten geopereerd met ondersteuning van een operatierobot. Het ging onder meer een complexe operatie waarbij de staart van de alvleesklier en de milt van een patiënt werden verwijderd vanwege een tumor. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht verder inzetten bij complexe (kanker)operaties.

Complexe operatie alvleesklier
De staart van de alvleesklier wordt normaal gesproken weggehaald met een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie. De patiënt wordt via kleine sneetjes in de buik en via een kijkbuis met camera geopereerd.

In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie, ondersteund door robotgestuurde chirurgie. Hierbij staat de chirurg niet aan de operatietafel, maar zit hij op enige afstand achter een consoletafel. Hiermee bedient de chirurg de robotarmen met de instrumenten. Op een beeldscherm is het operatiegebied driedimensionaal te zien, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte.

De operatie is succesvol verlopen en de patiënt maakt het goed.

Beter manoeuvreren
Door de combinatie van driedimensionaal zicht en het gebruik van kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de chirurg beter manoeuvreren. Hierdoor kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden. Ook lijkt de kans kleiner dat tijdens de kijkbuisoperatie - vanwege een complicatie, of technische beperkingen - alsnog moet worden omgeschakeld naar een open buikoperatie. Met een kijkbuisoperatie verliest de patiënt doorgaans minder bloed. Ook herstelt deze in het algemeen sneller. Voor de chirurg is opereren met robotchirurgie meer ontspannen en ergonomisch beter.

Complexe chirurgie
In de afgelopen jaren heeft robotchirurgie zijn intrede gedaan in veel operatiekamers. Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht gebruiken bij complexe (kanker)operaties aan onder andere lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm. Het is ook de bedoeling dat het UMCG in de toekomst de robot inzet voor het verwijderen van een deel van de lever bij gezonde donoren, zodat dit deel kan worden gebruikt voor levertransplantatie bij kinderen met een ernstige leverziekte.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG neemt operatierobot in gebruik
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!