Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) zijn daarvoor een educatief programma gestart.

In ziekenhuizen is er behoefte aan meer kennis over biologische geneesmiddelen. Door het aflopen van patenten komen er alternatieven (biosimilars) op de markt en dat zal tot meer marktwerking leiden. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN) zijn daarvoor een educatief programma gestart.

Het programma ‘Implementatie Biosimilars op Maat in ziekenhuizen’ (BOM) is ontwikkeld om ziekenhuizen en umc’s te ondersteunen bij lokale vraagstukken rond beleid en implementatie van biosimilars, zoals het creëren van meer draagvlak bij voorschrijvers, communicatie richting de patiënt en aspecten rond keuzes bij inkoop.

Bijeenkomsten op maat
Het programma biedt onder meer bijeenkomsten op maat voor alle betrokkenen, geaccrediteerde e-learningcursussen, factsheets, animatiefilms, een rekenmodel en een wegwijzer. De materialen en scholingen zijn toegespitst op de behoeften van verschillende doelgroepen, waaronder voorschrijvers, apothekers, verpleegkundig specialisten en apothekersassistenten. De materialen sluiten aan bij de bestaande toolbox Biosimilars die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) hebben ontwikkeld.

Meer keuze en marktwerking
Er zijn veel veranderingen op de markt voor biologische geneesmiddelen. In Europa zijn inmiddels ruim 40 biosimilars voor 14 moleculen door de European Medicines Agency (EMA) beoordeeld en toegelaten. Dat aantal zal de komende jaren flink groeien en van een deel verloopt de marktexclusiviteit. Hierdoor ontstaat er voor artsen meer keuze en zullen de prijzen van deze middelen eventueel gaan dalen.

Biologisch geneesmiddel
Een biologisch geneesmiddel is een geneesmiddel dat een of meer werkzame stoffen bevat die zijn gemaakt door een levend organisme, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Deze geneesmiddelen worden o.a. gebruikt voor de behandeling van kanker, chronische darmontstekingen, reuma en groeistoornissen.

Wilt u meer weten over het project ‘Implementatie Biosimilars op Maat in ziekenhuizen’?
Kijk op de website: www.biosimilar.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Instituut Verantwoord Medicijngebruik
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Educatief programma over biosimilars voor ziekenhuizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 21 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!