De verbetervoorstellen zijn aangedragen door de zorgaanbieders, zorgverzekeraars en hun vertegenwoordigers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt in de informatiekaart Hoofdlijnen dbc-release 2020 (RZ20a) bekend welke verbeteringen per 2020 worden doorgevoerd in het dbc-systeem van de medisch-specialistische zorg. De verbetervoorstellen zijn aangedragen door de zorgaanbieders, zorgverzekeraars en hun vertegenwoordigers. Op 20 december volgt een conceptuitlevering van de dbc-release (productstructuur). Hieronder vindt u de wijzigingen op hoofdlijnen.

Aangepaste zorgprestaties voor genderzorg
De registratie van genderzorg wordt per 2020 ingedeeld in vier fasen. Voor elke fase is een declarabele zorgprestatie. In de huidige situatie bestaat genderzorg uit drie fasen. In fase 3 gaat het om patiënten die begeleid worden in de reallife-fase en patiënten die één keer in de twee of drie jaar voor een controle komen op de polikliniek (vaak levenslang). De zorg voor deze twee patiëntengroepen is te divers om in één zorgprestatie te vatten. De zorg uit fase 3 wordt daarom opgesplitst in twee losse zorgprestaties. Zo kunnen er passendere tarieven worden afgesproken en wordt het ook makkelijker om de zorg voor patiënten in de vervolgfase voort te zetten in instellingen waarmee samenwerkingsverbanden zijn.

Extra diagnosen voor complex chronisch longfalen
Er komen diagnosen bij in de zorgproductstructuur voor complex chronisch longfalen. Zo wordt een passendere zorgregistratie mogelijk en is de diagnose voor de patiënt beter herkenbaar op de nota. Meer informatie over deze en andere wijzigingen leest u in de informatiekaart en in het document Hoofdlijnen dbc-release RZ20a.

Stabiel dbc-systeem, focus op innovatief contracteren
We voeren de komende jaren zo min mogelijk wijzigingen in het dbc-systeem door. De wijzigingen voor 2020 zijn daarom zoveel als mogelijk beperkt gehouden. Een stabiel registratiesysteem biedt zorgverzekeraars en zorgaanbieders meer ruimte om werk te maken van innovatieve contractafspraken. Lees meer hierover in ons advies Belonen van zorg die waarde toevoegt


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa publiceert hoofdlijnen dbc-pakket medisch-specialistische zorg 2020
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!