Daarvoor waarschuwt het Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten

Wanneer artsen Ancora® anticonceptiespiralen verwijderen, kunnen onderdelen afbreken en in de baarmoeder achterblijven. Daarvoor waarschuwt het Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Vrouwen die deze spiraaltjes hebben, hoeven deze niet uit voorzorg te laten verwijderen. De fabrikant geeft artsen instructies voor het verwijderen, om het afbreken van het spiraal in de toekomst te voorkomen.

Werking niet aangetast
Het gaat om een aantal partijen (batches) van het Ancora® koper of zilverspiraal, maar mogelijk ook om bepaalde batches van Novaplus® en Gold T®. Producent Eurogine heeft alle resterende voorraad van deze batches teruggeroepen. De oorzaak voor het afbreken van het Ancora® spiraal bleek een productiefout. De werking van deze spiralen is niet aangetast en daarom kunnen geplaatste spiralen gewoon blijven zitten tot het einde van de gewoonlijke gebruiksduur van 5-10 jaar. 

Aanleiding
Aanleiding voor de waarschuwing zijn twee meldingen  van een huisarts en een patiënte bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten. Deze meldden dat de horizontale armen van een Ancora® koperspiraal afbraken en in de baarmoeder van de patiënt achterbleven. De patiënten zijn naar de gynaecoloog verwezen, die het resterende materiaal moest verwijderen. 

Met deze attendering wil het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten kennis over al eerder geïdentificeerde risico’s bij het gebruik van implantaten in de dagelijkse praktijk verspreiden onder zorgverleners en patiënten.

Melden
Wilt u ook gezondheidsproblemen melden, waarvan u denkt dat deze door een implantaat komen? Dan kan dat op de website van het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Anticonceptiespiraal Ancora® kan afbreken bij verwijderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!