Deze toename van liefst 20 procent  is nagenoeg geheel toe te schrijven aan het gebruik van normotherme machine preservatie van donorlevers, die in eerste instantie waren afgekeurd

In 2018 zijn in het UMCG 73 levertransplantaties uitgevoerd. De afgelopen jaren werden gemiddeld 60 levertransplantaties uitgevoerd en in 2017 waren het er nog 56. Deze toename van liefst 20 procent  is nagenoeg geheel toe te schrijven aan het gebruik van normotherme machine preservatie van donorlevers, die in eerste instantie waren afgekeurd. Met deze innovatieve techniek, die in het UMCG is ontwikkeld, is het mogelijk om meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie. De resultaten van de transplantaties die via deze techniek mogelijk zijn geworden,  zijn tot nu toe goed. Er is een 100% transplantaat- en patiëntenoverleving. 

Bij de in het UMCG ontwikkelde techniek, worden donorlevers die aanvankelijk van te matige kwaliteit zijn , eerst  ‘opgeknapt’ in een perfusiemachine. De donorlevers worden eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna geleidelijk opgewarmd naar 37 graden, waardoor deze weer gaan functioneren. Zo kan getest worden of de zuurgraad van de donorlever weer normaliseert en er weer gal aangemaakt wordt. Nadat de donorlever zo een aantal uren buiten het lichaam is getest, kan deze alsnog  getransplanteerd worden in de patiënt.

Om een donorlever op de perfusiemachine op te warmen en te kunnen testen is in het UMCG een speciale vloeistof, met een synthetische zuurstoftransporter, ontwikkeld. Het UMCG werkte hierin samen met het bedrijf HbO2 Therapeutics uit de VS.  Hierdoor hoeft er geen donorbloed gebruikt te worden voor het doorspoelen van het donororgaan. Deze vloeistof bevat naast voedingsstoffen een speciaal eiwit (Hemopure) dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur. 

De resultaten van de eerste transplantaties met initieel afgekeurde en machinaal “refurbished” donorlevers zijn eind december 2018 gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift American Journal of Transplantation. Lees de publicatie (engelstalig)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Record aantal levertransplantaties
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!