Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis dat de urinethuistest als standaardzorg gaat inzetten bij de controle op terugkerende blaaskanker

Op de afdeling Urologie van het Radboudumc wordt sinds kort gebruik gemaakt van de EpiCheck, een nauwkeurige urinetest voor de opsporing van terugkerende blaaskanker. Voordeel is dat de test thuis uitgevoerd kan worden en de invasieve cytoscopie overbodig maakt. Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis dat de urinethuistest als standaardzorg gaat inzetten bij de controle op terugkerende blaaskanker. Door de test hoeven patiënten nog maar voor de helft van de controles naar het ziekenhuis te komen.

Blaaskanker staat op de vijfde plek van meest voorkomende kankersoorten in de Europa. De kans op herhaling  bij deze vorm van kanker is tegen de 70% is. Om die reden moeten (ex) patiënten tot wel vier keer per jaar voor een follow-up op controle  bij de uroloog komen. Deze follow-up tests worden meestal gedaan met behulp van een invasieve procedure, genaamd cystoscopie. Hierbij wordt een scoop via de urinebuis ingebracht waardoor de uroloog kan kijken of de kanker is teruggekeerd. Het is een kostbare procedure en omdat ongeveer 90% van de follow-up cystoscopieën negatief is, brengen veel patiënten onnodig een bezoek aan het ziekenhuis. Met de urinethuistest kan het Radboudumc het aantal invasieve follow-up procedures verminderen.

Onderzoek van meerdere centra in Europa, onder leiding van het Radboudumc, naar de test liet een zeer hoge negatief voorspellende waarde (NPV) zien van 99%. Dat betekent dat als de test negatief is, de kans 99% is dat de patiënt geen gevaarlijke tumor heeft. Als het resultaat van de urinetest negatief is, hoeft de patiënt niet naar het ziekenhuis voor een vervolgafspraak.

Fred Witjes, uroloog bij het Radboudumc, is blij met de urinethuistest. "De test geeft zulke goede resultaten dat we een deel van de invasieve controles voor het opsporen van terugkerende blaaskanker kunnen vervangen. De test is een stuk patiëntvriendelijker dan de invasieve procedure. En omdat de patiënt de test zelf uit kan voeren, scheelt het ook een bezoek aan het ziekenhuis.“ 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Radboudumc zet urinethuistest in bij controle op terugkerende blaaskanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 05 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!