Deze techniek maakt het voor radiologen eenvoudiger om een borstfoto (mammogram) te interpreteren

De radiologen in het Laurentius Ziekenhuis zijn sinds kort begonnen met CEM wat staat voor Contrast Enhanced Mammography. Deze techniek maakt het voor radiologen eenvoudiger om een borstfoto (mammogram) te interpreteren. Momenteel wordt de toepassing nog maar in een tiental ziekenhuizen in Nederland gebruikt. Het mammografie apparaat dat recent is geïnstalleerd in Roermond is momenteel het meest moderne toestel dat in Nederland staat. Door gebruik te maken van contrastvloeistof wordt de eventuele aanwezigheid van borstkanker beter in beeld gebracht en kan de radioloog dus met grotere zekerheid vaststellen of er wel of geen sprake is van borstkanker.

Voor de vrouwen die naar het ziekenhuis komen voor een borstfoto verloopt het proces nagenoeg hetzelfde. Het enige verschil is dat ze enkele minuten vóór het maken van de foto contrastvloeistof krijgen ingespoten via een bloedvat in de elleboog. Deze vloeistof stapelt zich op in tumorweefsel waardoor het eenvoudiger is om de tumor naderhand op te sporen aan de hand van de beelden.

Sneller duidelijkheid, minder stress én goedkoper
“Door deze nieuwe techniek kunnen we met grotere zekerheid vaststellen of er sprake is van een borsttumor. En net zo belangrijk; we kunnen het merendeel van onze patiëntes op basis van het eerste onderzoek al geruststellen”, vertelt radioloog Frank Raat. Hij legt uit waarom: “Bij het maken van een klassiek mammogram komt het regelmatig voor dat er nog aanvullend onderzoek nodig is omdat de foto niet voldoende duidelijkheid geeft. Deze onzekerheid is natuurlijk erg vervelend en stressvol voor de patiënte. Zij maken zich in de meeste gevallen onnodig ongerust. Bij deze nieuwe methode is dit niet aan de orde, ze weten meteen waar ze aan toe zijn. Uit eerder onderzoek is bovendien gebleken dat de betrouwbaarheid van de methode met gebruikmaking van contrastvloeistof nagenoeg gelijk is aan de betrouwbaarheid van een MRI-onderzoek van de borsten. Een MRI-onderzoek is echter vele malen duurder. We hebben hiermee dus een goed én goedkoper alternatief voor de mammo-MRI voorhanden.”

Geen aanvullend onderzoek nodig
Deze nieuwe opsporingsmethode is veelbelovend voor vrouwen met veel klierweefsel in de borsten. Een tumor kan zich namelijk makkelijker ‘verbergen’ tussen klierweefsel dan tussen vet. Bij het gebruik van contrastvloeistof zal een mogelijk aanwezige tumor echter duidelijk oplichten op de beelden. Extra aanvullend onderzoek is dan niet meer nodig. 

Samenwerking met Maastricht
Vooralsnog zullen niet alle vrouwen in aanmerking komen voor de mammografie met contrastvloeistof. Raat: “We zijn net gestart met deze methode in het kader van een studie die loopt in samenwerking met het MUMC+ in Maastricht. De vrouwen die er nu al voor in aanmerking komen, zijn vrouwen met veel klierweefsel in de borsten en een verhoogd familiaal risico, vrouwen die een chemokuur moeten ondergaan -waarbij wordt nagaan of de tumor daadwerkelijk slinkt- en vrouwen die vanuit het bevolkingsonderzoek naar het ziekenhuis worden doorgestuurd voor aanvullend onderzoek.” 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Laurentius Ziekenhuis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Borsttumoren opsporen met contrastvloeistof
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!