Het hartritme herstelt in bijna 70 procent van de gevallen namelijk spontaan

48 uur afwachten bij recent geconstateerd boezemfibrilleren is net zo effectief als het acuut toepassen van cardioversie (met een elektroshock of infuusmedicatie). Het hartritme herstelt in bijna 70 procent van de gevallen namelijk spontaan. Dat concluderen cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ na onderzoek bij bijna 450 patiënten die zich meldden op de Spoedeisende Hulp van vijftien verschillende Nederlandse ziekenhuizen. De onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het gerenommeerde New England Journal of Medicine. De bevindingen leiden mogelijk tot nieuwe richtlijnen, vanwege de voordelen van de wait and see-methode.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die zich kenmerkt door het onregelmatig samentrekken van het hart. Dit komt door een verstoring van de elektrische prikkelgeleiding en kan uiteindelijk leiden tot beroerte en hartfalen. Indien de ritmestoornis wordt opgemerkt binnen 48 uur komen patiënten in aanmerking voor acute cardioversie op een Spoedeisende Hulp (SEH). Dit heeft als doel om het hart weer terug in het normale ritme te krijgen en wordt uitgevoerd met behulp van een infuus met medicatie of het toepassen van een elektroshock onder narcose. Nu blijkt echter dat simpelweg 48 uur afwachten (wait and see) net zo'n effectieve methode is.

Spontaan herstel
Voor het onderzoek werden 437 patiënten met boezemfibrilleren verdeeld in twee behandelgroepen. Alle patiënten hadden zich binnen 36 uur na het ontstaan van hun ritmestoornis op de SEH gemeld. Bij de helft werd acute cardioversie toegepast op de SEH, bij de andere helft de experimentele wait and see-methode. Bij laatstgenoemde groep herstelde het hartritme spontaan bij 69 procent van de patiënten. Bij slechts 28 procent was binnen 48 uur na ontstaan van de klachten alsnog een 'uitgestelde' cardioversie nodig. In de acute groep werd daarentegen direct na binnenkomst op de SEH een cardioversie verricht bij vrijwel iedereen. Bij 16 procent van de patiënten was het ritme echter al op eigen kracht hersteld, nog voordat de behandelaars de cardioversie konden uitvoeren. Bij elkaar genomen levert dat een vergelijkbare succesratio op tussen beide behandelgroepen van rond de 95 procent.

Voordelen
De wait and see-methode heeft echter een aantal voordelen voor patiënten ten opzichte van de gebruikelijke werkwijze. De cardioversie kan in veel gevallen namelijk achterwege blijven en dus zijn er minder complicaties te verwachten. Bovendien kunnen patiënten na een korte observatie weer naar huis. Dit in tegenstelling tot een acute cardioversie, die immers tijd kost om goed voor te bereiden. Door de drastische vermindering van het aantal cardioversies neemt ook de druk op de SEH af. Bovendien ervaart de patiënt dat zijn hart op eigen kracht kan herstellen, hetgeen meer vertrouwen kan geven. Tenslotte kunnen cardiologen door eerst af te wachten een betere inschatting maken van de aard van het boezemfibrilleren, een betere diagnose stellen en zodoende ook gerichter behandelen. De nieuwe inzichten van de Maastrichtse cardiologen leiden dan ook mogelijk tot aanpassing van de huidige richtlijnen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: 'Wait and see' methode is effectief bij boezemfibrilleren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 20 mrt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!