De verwachting is dat deze nieuwe generatie afweercellen de langdurige effecten van ACT gericht tegen borstkanker en mogelijke andere type kankers versterkt

Prof. dr. Reno Debets, onderzoeker binnen de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut, heeft van KWF een subsidie van ruim 9 ton euro ontvangen voor zijn onderzoek naar nieuwe afweercellen voor de behandeling van borstkanker. Doel van het onderzoek is om middels een publieke-private samenwerking een nieuwe generatie T-cel product te creëren voor een langdurig behandeleffect van agressieve borstkanker.

Patiënten met bloedtumoren worden reeds succesvol behandeld met zogenaamde ‘adoptieve celtherapie’ (ACT). In deze vorm van immuuntherapie worden van patiënten hun T-cellen (een type afweercel) verzameld. Deze cellen worden genetisch aangepast zodat ze de tumor herkennen, waarna dit T-cel product wordt teruggegeven aan de patiënt. Echter, ACT is minder succesvol bij de behandeling van orgaan- of zogenaamde solide tumoren, omdat tumorstructuren die specifiek herkend worden door T-cellen onvoldoende bekend zijn en omdat in die tumoren immuun-remming optreedt. Vooral de immuun-remming van T cellen kan resulteren in kortdurende effecten van deze therapie.

Debets wil verder met een bevinding die in het Erasmus MC is gedaan, die aantoont dat in een agressieve vorm van borstkanker veel macrofagen (een subset van ander type afweercel) vóórkomen die het langdurig effect van ACT afremmen. Debets: ‘We borduren voort op de reeds bestaande en succesvolle samenwerking tussen Erasmus MC en Pan Cancer T bv die heeft geresulteerd in de identificatie van een zogenaamde T cel receptor (TCR) gericht tegen een nieuwe tumorstructuur die specifiek aanwezig is bij agressieve borstkanker. Deze TCR heeft op succesvolle wijze alle laboratorium testen doorlopen voor het verkrijgen van het predicaat ‘effectief en veilig’. In het huidige project, willen een nieuwe generatie T-celproduct maken die behalve deze TCR (en dus tumorcellen specifiek herkent), ook beschikt over weerbaarheid  tegen macrofaagremming. Wanneer succesvol willen we met dergelijke ‘double acting’ T cellen de klinische inzetbaarheid ter behandeling van agressieve borstkanker bewijzen.’

De verwachting is dat deze nieuwe generatie afweercellen de langdurige effecten van ACT gericht tegen borstkanker en mogelijke andere type kankers versterkt. Debets kijkt uit om dit samen met zijn team en partners aan te tonen.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC /David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe generatie afweercellen tegen borstkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!