De veelbelovende ontdekking dat metabolieten kunnen helpen tegen allergische ontstekingen in de longen en huidallergieën

Een nieuw onderzoeksconsortium richt zich op de ontwikkeling van een kansrijk geneesmiddel tegen astma. Longfonds wil de ontwikkeling van dit mogelijke geneesmiddel versnellen. Daarom geeft het een PPS-subsidie van Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health aan Monash University, het Leids Universitair Medisch Centrum en een start-up.

Van voedingsstof tot nieuw astmamedicijn
De veelbelovende ontdekking dat metabolieten kunnen helpen tegen allergische ontstekingen in de longen en huidallergieën werd in 2022 in Australië gedaan door professor Ben Marsland. Hij is verbonden aan het onderzoeksprogramma LONGFONDS | Accelerate, onder leiding van professor dr. Hermelijn Smits van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Metabolieten ontstaan bij het verteren van voedsel tot eenvoudige stoffen. Als voedsel door je darmen gaat, wordt het daar afgebroken door darmbacteriën. Tijdens dit proces ontstaan er verschillende stoffen, die metabolieten worden genoemd. De ontdekking van Marsland dat bepaalde metabolieten uit de darmen heftige ontstekingen in de longen kunnen onderdrukken, is in 2023 in licentie gegeven aan de nieuwe start-up Atopius Health.

Vervolgonderzoek
De komende jaren zullen Ben Marsland en zijn team zich met onderzoekers van het LUMC buigen over één specifieke metaboliet. Doel is om erachter te komen hoe dit metaboliet precies werkt en om het zo effectief mogelijk te maken. Deze stap is nodig om toe te kunnen werken naar de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel. De samenwerking met de mede op initiatief van Longfonds gelanceerde start-up Atopius Health betekent dat tegelijkertijd óók de voorbereidende stappen kunnen worden gezet om het geneesmiddel daadwerkelijk beschikbaar te maken voor patiënten.

Toekomstperspectief
Over twee jaar verwachten de samenwerkende onderzoeksteams van Monash University en het LUMC meer te kunnen zeggen te hebben over de veelbelovendheid van de metabolieten als potentiële astmamedicijn. Via Longfonds blijven mensen met een longziekte betrokken bij het onderzoek. Zo zien we erop toe dat het onderzoek patiëntgericht blijft.

Bron: Longfonds


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Longfonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hoop op een nieuw astmamedicijn
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 20 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!