Stichting Prokkel zorgt met een campagne Inclusieve Stembureaus voor meer vrijwilligers met een verstandelijke beperking

Op donderdag 6 juni zullen de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Ook dit keer zal stichting Prokkel met de campagne Inclusieve Stembureaus ervoor zorgen dat er in nog meer gemeenten een of meer stembureaus zullen zijn waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger.

Tijdens de landelijke verkiezingen in 2023 waren er al in 220 gemeenten inclusieve stembureaus. Elke verkiezingsronde stijgt het aantal. Goed nieuws, vindt stichting Prokkel, want op deze manier wordt de samenleving steeds een stap inclusiever.

Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel, blijft zich inzetten voor de toename van het aantal inclusieve stembureaus. “Voor de meer dan één miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking is het heel belangrijk dat ze betrokken worden bij dit democratische proces. We zien ook dat steeds meer gemeenten hiervoor open staan. Door deze campagne is er bijvoorbeeld meer aandacht voor het toegankelijk maken van de verkiezingen. Daarnaast zorgt het lokaal ook voor meer ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking en een verbreding van mensen hun blik. We horen heel veel positieve berichten over de stembureaus. Dus we gaan er echt voor dat uiteindelijk in elke gemeente in Nederland mensen met een verstandelijke beperking zich ook kunnen inzetten als vrijwilliger bij de verkiezingen”.

De vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking kunnen verschillende werkzaamheden doen. “Vaak doen ze net als de andere vrijwilligers dezelfde taken, met het enige verschil dat ze hierin, indien nodig begeleid worden door een andere vrijwilliger, alhoewel sommige mensen het ook helemaal zelfstandig doen, en anderen de rol van gastheer of -vrouw vervullen. Momenteel zijn er meer dan 300 duo’s gevormd verspreid over zo’n 200 gemeenten. Net als de andere stembureauleden maken vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking ook een toets voorafgaand aan hun werkzaamheden. Als voorbereiding op die toets en de praktijk organiseert stichting Prokkel online lessen.”

Bron: Stichting Prokkel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Stichting Prokkel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Stichting Prokkel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nog meer inclusieve stembureaus tijdens verkiezingen Europees Parlement
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!