In het hoofdlijnenakkoord wordt alleen gekeken naar de beheersbaarheid van zorguitgaven en de kwaliteit van zorg

Donderdag 16 mei hebben PVV, VVD, NSC en BBB hun hoofdlijnenakkoord gepubliceerd. Preventie, beheersing van zorguitgaven en de kwaliteit van zorg vormen belangrijke thema’s binnen het akkoord. Tegelijkertijd zijn er aanzienlijke bezuinigingen aangekondigd in de budgettaire bijlage. De KNMG maakt zich ernstige zorgen over de impact van deze bezuinigingen op het verkleinen van de gezondheidsverschillen en mist daarnaast de scherpe keuzes die nodig zijn voor de houdbaarheid van de zorg.  

Op het gebied van de gezondheidszorg wil het nieuwe kabinet daarnaast werk gaan maken van kwaliteit van zorg, aanpak van agressie en fraude, vaccinatiebeleid, verbetering van zorg in de laatste levensfase, ouderen- en eerstelijnszorg en het vormgeven van een veilig, decentraal elektronisch patiëntendossier. De precieze invulling hiervan zal de komende tijd vorm moeten krijgen als de partijen toewerken naar een regeerakkoord.  

Houdbaarheid van zorg: scherpe keuzes noodzakelijk 
In het hoofdlijnenakkoord wordt alleen gekeken naar de beheersbaarheid van zorguitgaven en de kwaliteit van zorg. Dat is echter niet genoeg. Schaarste dwingt tot moeilijke beslissingen over welke zorg wanneer kan worden verleend. Het is belangrijk dat het kabinet scherpe keuzes gaat maken in samenspraak met samenleving en zorgprofessionals.   

Daarnaast pleiten we voor het verminderen van regeldruk, het verhogen van ontwikkelmogelijkheden en professionele autonomie, en aandacht voor een gezond en veilig werkklimaat om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Ook benadrukt de KNMG het belang van gelijke toegang tot zorg, waarbij oplopende wachtlijsten in GGZ en langdurige zorg om een herziening van het zorgsysteem vragen.  

Preventie: langdurig investeren in gelijke kansen op gezondheid 
In de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord staan flinke bezuinigingen aangekondigd. Er wordt 1 miljard bezuinigd op 'Generieke taakstelling subsidies', waaronder gezonde leefstijl, en daarnaast nog 300 miljoen euro op de publieke gezondheid. Ondanks hoge ambities in het akkoord zelf, zoals een centrale rol voor preventie om gezondheidsverschillen te verkleinen en zorgvraag te beheersen, wekt dit grote zorgen bij de KNMG over de haalbaarheid van deze doelen.  

De KNMG dringt ook aan op een langetermijnbeleid met wettelijk verankerde gezondheidsdoelen en effectieve leefstijlmaatregelen. Het aanstellen van een regeringscommissaris voor gezondheid en het integreren van gezondheid in alle beleidsvormingsprocessen zijn cruciale stappen.  

Of dit hoofdlijnenakkoord daadwerkelijk bijdraagt aan de houdbaarheid van de zorg en gelijke kansen op gezondheid, zal sterk afhangen van de uitwerking. De KNMG dringt aan op het maken van scherpe keuzes bij het uitwerken van het regeerakkoord. De KNMG roept het nieuwe kabinet op om in nauwe samenwerking met zorgprofessionals en andere stakeholders in de zorg en het sociale domein, deze cruciale onderwerpen verder uit te diepen en te vertalen naar effectief beleid. 

Bron: KNMG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Reactie KNMG hoofdlijnenakkoord: maak scherpe keuzes voor houdbaarheid zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!