Het lichaam kan antistoffen aanmaken na een vaccinatie, of na een besmetting

Lokale antistoffen op de plek waar het coronavirus het lichaam binnenkomt, helpen een corona-infectie vroeg te stoppen. Dit zorgt voor minder klachten en minder verspreiding van het virus. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat bijna alle Nederlanders van 12 jaar en ouder deze lokale antistoffen inmiddels in hun lichaam hebben.

Het opbouwen van bescherming door het immuunsysteem tegen het coronavirus is belangrijk om ziekte te voorkomen. Deze bescherming heet immuniteit. Antistoffen horen bij deze bescherming. Het lichaam kan antistoffen aanmaken na een vaccinatie, of na een besmetting. In beide gevallen beschermen antistoffen tegen ziekte als iemand besmet wordt met het coronavirus.

Bescherming tegen besmet raken
Immuniteit beschermt vaak beter tegen ernstige ziekte, dan tegen besmet raken. Onderzoekers denken dat om te beschermen tegen besmet raken, er een betere bescherming door het immuunsysteem nodig is op de plek waar het virus besmet. Het coronavirus besmet mensen via de bovenste luchtwegen. Daarom onderzocht het RIVM de immuniteit tegen het coronavirus SARS(severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)-2 in de bovenste luchtwegen. Deze lokale immuniteit wordt ook wel mucosale (vernoemde naar het mucusslijm op de slijmvliezen) immuniteit genoemd.

Virus sneller opgeruimd
Bij een besmetting kan immuniteit in de bovenste luchtwegen het virus sneller bestrijden, omdat het immuunsysteem het virus meteen herkent en kan opruimen. Daarmee stopt de infectie en heeft een besmet persoon minder klachten. Een ander voordeel is dat het lichaam het virus sneller opruimt. Zo zorgt immuniteit in de bovenste luchtwegen voor minder overdracht van het virus tussen personen.

Onderzoek naar lokale immuniteit tegen coronavirus
Onderzoekers van het RIVM hebben de immuniteit in de bovenste luchtwegen onderzocht. Een deel van de deelnemers van het PIENTER Corona-onderzoek leverde daarvoor een beetje slijm uit de neus in. De onderzoekers hebben metingen gedaan op deze neusslijmmonsters. Daaruit blijkt dat bijna alle Nederlanders van 12 jaar en ouder inmiddels lokale antistoffen van het type IgG(Immunoglobulin G) hebben die SARS-CoV-2 herkennen.

Antistoffen tegen meerdere varianten
De hoeveelheid antistoffen is hoger in mensen die naast vaccinatie ook een besmetting hebben gehad. Lokaal in de luchtwegen zijn ook antistoffen van het type IgA(Immunoglobuline A) belangrijk voor de bescherming tegen besmettingen. IgA-antistoffen werden vooral gevonden in mensen die ook een besmetting hebben gehad. De onderzoekers vonden antistoffen tegen de oude variant én tegen de omikronvariant.

Lokale antistoffen voorkomen dat virus kan binden
Een deel van het spike-eiwit van het coronavirus kan binden aan een eiwit op de cellen van de luchtwegen. Door te binden aan dit eiwit, kan het virus mensen besmetten. De antistoffen in de luchtwegen blijken het binden van dit deel van het virus aan het eiwit op de cellen te kunnen voorkomen. Doordat de antistoffen deze binding voorkomen, beschermen ze tegen besmetting door het virus. Ook bleek dat mensen met meer van deze lokale antistoffen tegen het virus, minder vaak besmet raakten.

Dit onderzoek laat zien dat de lokale immuniteit in de Nederlandse bevolking steeds beter wordt. Deze lokale afweer helpt bij het bestrijden van het virus. Lees meer in het wetenschappelijke artikel: Protective mucosal SARS-CoV-2 antibodies in the majority of the general population in the Netherlands.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meeste mensen hebben lokale antistoffen tegen coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 23 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!