De Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMCG is een afdeling waar jaarlijks ongeveer 23.000 patiënten met een acute zorgvraag worden behandeld

Het UMCG nam dinsdag 14 mei de Critical Decision Unit in gebruik: een nieuwe afdeling die nauw verbonden is met de Spoedeisende Hulp. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland met een dergelijke afdeling. De Critical Decision Unit moet de druk op de Spoedeisende Hulp en de rest van het ziekenhuis verminderen doordat hier meer tijd is om te onderzoeken welke zorg de patiënt in het eventuele vervolgtraject nodig heeft.

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het UMCG is een afdeling waar jaarlijks ongeveer 23.000 patiënten met een acute zorgvraag worden behandeld. Met de Critical Decision Unit krijgt de SEH een verlengstuk, een soort tussenafdeling. Wanneer een patiënt langer moet blijven voor aanvullende onderzoeken, of wanneer een patiënt nog niet voldoende hersteld is om naar huis te gaan, dan gaat hij voortaan eerst naar de Critical Decision Unit.

Meer tijd voor onderzoek
‘Op de SEH vindt de opvang en stabilisatie van patiënten plaats en doen we de eerste analyses en behandelingen’, zegt afdelingshoofd van de SEH Jan ter Maaten. ‘Na deze eerste fase van acute zorg is het vaak nodig om aanvullende onderzoeken te doen om het beeld van de patiënt compleet te krijgen. Op de SEH is hier over het algemeen te weinig tijd voor. De Critical Decision Unit is een 24-uursafdeling die ons de tijd en ruimte biedt om aanvullende analyses, beeldvorming en consulten te doen. Daarmee hebben we betere informatie om de patiënt vervolgens naar de juiste plek door te verwijzen.’

Ter Maaten en zijn collega’s hadden al langere tijd de wens om het acute zorgproces te verbeteren. ‘Nu lopen de acute zorg en het vervolgtraject vaak door elkaar’, zegt hoofdverpleegkundige Miranda Snippe. ‘Patiënten moeten binnen een paar uur weer van de Spoedeisende Hulp. Zeker ’s nachts gebeurt het daardoor vaak dat patiënten op een afdeling worden opgenomen terwijl dat uiteindelijk niet nodig bleek. Met de Critical Decision Unit kunnen we beter beslissen of de patiënt kan worden ontslagen of in het UMCG of elders moet worden opgenomen.’

21 nieuwe collega’s
De nieuwe vorm van zorg vraagt ook om nieuwe collega’s. Eind vorig jaar heeft het UMCG 21 verpleegkundigen opgeleid om op de Critical Decision Unit te gaan werken. ‘Een deel werkte al in het UMCG, een deel is nieuw aangenomen. Dat ons dit is gelukt is best bijzonder, want de vraag naar verpleegkundigen is groot’, zegt Snippe. ‘Ik denk dat het aantrekkelijk is om op de Critical Decision Unit aan de slag te gaan, omdat het afdeling met veel afwisseling is en een goede opstap om te ontdekken of het werken in de acute zorg bij je past.’

Hart van het Centrum Acute Zorg
De Critical Decision Unit van het UMCG heeft 14 éénpersoonskamers die alle faciliteiten hebben die de Spoedeisende Hulp ook heeft. Samen zijn ze als hybride afdeling het hart van het vernieuwde Centrum Acute Zorg van het UMCG. Lees hier meer over de Spoedeisende Hulp van het UMCG.

Op umcgbouwt.nl lees je alles over de vernieuwing en uitbreiding van de gebouwen van het UMCG de komende jaren.

Bron: UMCG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Lex Kloosterman
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG opent Critical Decision Unit voor betere doorstroom op SEH
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!