Wie te veel dierlijke eitwitten eet, loopt kans op vervetting van z'n lever.

Dat blijkt uit een omvangrijke Rotterdamse studie op basis van het langlopende onderzoek ERGO.

Vlees rood rauw slagerProteïnen
Dat veel alcohol drinken de lever schaadt, is al langer bekend. Nu blijkt dat te veel dierlijke eiwitten (proteïnen) consumeren hetzelfde gevolg heeft. Dat leidt namelijk tot NAFLD: non-alcoholic fatty liver disease. Deze ontdekking is opmerkelijk, omdat tot nu toe werd verondersteld dat vetten en koolhydraten leiden tot leververvetting, en niet eiwitten.

Alarmerend
NAFDL wordt beschouwd als een alarmerend snel groeiend gezondheidsprobleem in Westerse landen. De aandoening houdt in dat in de lever een toename van vet plaatsvindt. De lever bevat van nature vetcellen, maar als het percentage boven de 5% van het totale levergewicht komt, kan littekenvorming en verschrompeling (cirrose) ontstaan, en uiteindelijk zelfs leverkanker en leverfalen. Deze vorm van vervetting verhoogt bovendien het risico op onder meer diabetes en aderverkalking.

Overgewicht
Onderzoeker dr. Sarwa Darwish Murad: "Dit is de grootste studie ter wereld naar het verband tussen voedselconsumptie en leververvettting. Bijna 3.500 vrijwilligers in de Rotterdamse wijk Ommoord hebben meegedaan. 35% van de deelnemers blijkt NAFLD te hebben. Bekend was al dat mensen met overgewicht veel vaker NAFDL hebben. We weten nog niet of dat komt door te veel eten (te hoge inname calorieën) of door de samenstelling van hun dieet."

Matig zijn
Het is helaas nog niet bekend welke hoeveelheden dierlijke eiwitten acceptabel zijn, zegt ze. Een maximumgrens waarop dieetaanbevelingen kunnen worden gebaseerd, ontbreekt dus nog. Het advies tegen NAFDL is daarom algemeen van aard: voldoende bewegen, gevarieerd eten, matig met alcohol en nu dus ook: matig met vlees.

Functie lever
Een goed werkende lever is onmisbaar bij de reiniging van bloed en vertering van voedsel. Wie beginnende NAFDL heeft, kan dit tegengaan met afvallen en terugkeren naar een gezond gewicht. Raakt de lever onherstelbaar beschadigd, dan resteert alleen nog een levertransplantatie.

Congres
De afdelingen MDL (Maag-, Darm-, Leverziekten) en Cardiovasculaire Epidemiologie hebben bovenstaande studieresultaten gepresenteerd in Amsterdam op The International Liver Congress van de EASL.

Bron: Erasmus MC

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-12-02

Relevante artikelen ...

8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2020 van het CBS In 2020 gaf 45 procent van de 18-plussers aan maximaal vier dagen in de week vlees te eten (... Anders Thu, 10 Jun 2021, 07:16:43
Niet vaker ESBL’s door het eten van vlees Ongeveer 1 op de 20 mensen (5%) draagt een ESBL-bacterie bij zich in de darmen. Meestal worden mensen daar niet ziek van. Mensen die geregeld vlees e... Anders Wed, 02 May 2018, 20:02:01
Winst voor gezondheid en milieu door minder vlees Mensen die alleen maar vlees eten kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart te verkleinen het milieu een gro... Anders Tue, 06 Mar 2018, 14:25:07