Mensen die alleen maar vlees eten kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart te verkleinen het milieu een grote dienst bewijzen.

Nederlandse voedingspatronen met een hoge milieubelasting bevatten meer vlees en meer energie. Mensen die een relatief milieubelastend voedingspatroon hebben kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart te verkleinen het milieu een grote dienst bewijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat is gepubliceerd in BMC Public Health. Voor het onderzoek is data uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 voor volwassenen gebruikt.

Een 75% kleinere portie zorgt voor een 23% lagere broeikasgasuitstoot van hun totale voedingspatroon. Ook het vervangen van alle frisdranken en alcoholische dranken door kraanwater heeft effect: deze verandering zorgt voor een 9% verlaging van de voeding gerelateerde broeikasgasuitstoot voor mannen, en een 6% verlaging voor vrouwen.

Minder verzadigd vet en suiker
Behalve een significante daling van de belasting van het milieu, zorgden de veranderingen in het voedingspatroon ook voor een verlaagde inname van verzadigd vet en suiker, wat gunstig is voor de gezondheid. Een aandachtspunt daarbij is de lagere energie- en ijzerinname in deze scenario’s. Voor mensen met overgewicht kan een lagere energie-inname gunstig zijn, maar als mensen door de onderzochte aanpassingen te weinig energie of ijzer binnenkrijgen, is het nodig dit aan te vullen door een hogere inname van gezonde en duurzame voedingsmiddelen die in deze nutriënten kunnen voorzien. 

Duurzaam voedsel 
Voedsel is verantwoordelijk voor 20-30% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Om de broeikasgasuitstoot van het voedselsysteem binnen acceptabele grenzen te brengen, is het belangrijk onze voedselconsumptie te verduurzamen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Minder_vlees_en_drank_winst_voor_gezondheid_en_milieu
Originele titel: Minder vlees en drank: winst voor gezondheid en milieu
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2018-03-06

Relevante artikelen ...

Iedereen vanaf 18 jaar kan een boostervaccinatie inplannen Het streven was om rond 7 januari iedereen van 18 jaar en ouder, die dat wil, de mogelijkheid te geven een boostervaccinatie in te plannen Alle 18-ja... Anders Thu, 06 Jan 2022, 11:17:08
Verhoging van de totale sterfte De sterfte was verhoogd in alle gecombineerde regio’s In de week van 16 tot en met 22 december 2021 was de totale sterfte in Nederland sterk verhoogd... Anders Mon, 03 Jan 2022, 20:41:23
Uitnodiging voor boostervaccinatie mensen uit 1965 De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst roept op om de afspraken online in te plannen Mensen geboren in 1965 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GG... Anders Wed, 22 Dec 2021, 10:51:29
Uitnodiging voor boostervaccinatie mensen uit 1963 en 1964 De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst roept op om de afspraken online in te plannen Mensen geboren in 1963 en 1964 kunnen nu een afspraak inplannen b... Anders Tue, 21 Dec 2021, 10:55:00
Uitnodiging voor corona boostervaccinatie mensen geboren in 1953 en 1954 De boostervaccinatie kan 6 maanden na de laatste coronavaccinatie worden gehaald Mensen geboren in 1953 en 1954 kunnen nu online een afspraak inplann... Anders Sat, 11 Dec 2021, 10:39:59
Coronacijfers zijn iets gedaald Op de ICintensive care werden 343 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, een afname van 9% In de afgelopen week zijn er 1.998 nieuwe patiënten met ... Anders Tue, 07 Dec 2021, 19:49:30