(advertentie)

Mensen die alleen maar vlees eten kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart te verkleinen het milieu een grote dienst bewijzen.

Nederlandse voedingspatronen met een hoge milieubelasting bevatten meer vlees en meer energie. Mensen die een relatief milieubelastend voedingspatroon hebben kunnen door tijdens het avondeten hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart te verkleinen het milieu een grote dienst bewijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat is gepubliceerd in BMC Public Health. Voor het onderzoek is data uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 voor volwassenen gebruikt.

Een 75% kleinere portie zorgt voor een 23% lagere broeikasgasuitstoot van hun totale voedingspatroon. Ook het vervangen van alle frisdranken en alcoholische dranken door kraanwater heeft effect: deze verandering zorgt voor een 9% verlaging van de voeding gerelateerde broeikasgasuitstoot voor mannen, en een 6% verlaging voor vrouwen.

Minder verzadigd vet en suiker
Behalve een significante daling van de belasting van het milieu, zorgden de veranderingen in het voedingspatroon ook voor een verlaagde inname van verzadigd vet en suiker, wat gunstig is voor de gezondheid. Een aandachtspunt daarbij is de lagere energie- en ijzerinname in deze scenario’s. Voor mensen met overgewicht kan een lagere energie-inname gunstig zijn, maar als mensen door de onderzochte aanpassingen te weinig energie of ijzer binnenkrijgen, is het nodig dit aan te vullen door een hogere inname van gezonde en duurzame voedingsmiddelen die in deze nutriënten kunnen voorzien. 

Duurzaam voedsel 
Voedsel is verantwoordelijk voor 20-30% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Om de broeikasgasuitstoot van het voedselsysteem binnen acceptabele grenzen te brengen, is het belangrijk onze voedselconsumptie te verduurzamen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Minder_vlees_en_drank_winst_voor_gezondheid_en_milieu
Originele titel: Minder vlees en drank: winst voor gezondheid en milieu
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2018-03-06

Relevante artikelen ...

RECTIFICATIE artikel over nieuw pneumokokkenvaccinatieprogramma Pneumokokkenprik ouderen najaar 2020 Elk jaar krijgen 10.000 mensen in Nederland een ernstige pneumokokkenziekte waarvoor opname in het ziekenhuis no... Anders Tue, 07 Jul 2020, 12:58:11
Gebruikers voedingssupplementen met cafeïne kunnen een risico lopen Deze supplementen worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld intensiever te kunnen sporten Voedingssupplementen met cafeïne bevatten vaak hoge cafeïnegehal... Anders Thu, 02 Jul 2020, 14:33:39
Verspreiding van tekenencefalitisvirus in Nederland In bepaalde gebieden in Nederland kunnen teken ook het tekenencefalitis(TBE tick-borne encephalitis )-virus overbrengen Elk jaar bijten zo’n 1,5 milj... Anders Wed, 24 Jun 2020, 13:20:46
Blockchain technologie bij infectieziektebestrijding Recente ontwikkelingen in blockchain technologie kunnen helpen om complexe administratieve en juridische barrières te slechten Blockchain technologie... Anders Mon, 18 May 2020, 15:19:52
Toename meldingen over bijwerkingen van implantaten in 2019 Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. In 2019 ontving het Meldpunt en Expertisecentrum... Anders Tue, 28 Apr 2020, 11:00:14
Toename sterftecijfers Het CBS krijgt dagelijks berichten over sterfte binnen uit de bevolkingsregisters van gemeenten De sterfte in de afgelopen weken is hoger uitgevall... Anders Fri, 03 Apr 2020, 16:37:05