Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen

Zelfs eenmalige, korte antibioticakuren vroeg in het leven kunnen het risico op een erger verloop van darmaandoeningen later in je leven verhogen, aldus onderzoekers van Rutgers University in de Verenigde Staten. 

De studie onderzocht het verband tussen antibioticagebruik op jonge leeftijd en het effect daarvan op de gezondheid op latere leeftijd. 

In het onderzoek werd de aandacht vooral gericht op de ontwikkeling van microben in de darmen. Deze microben in de darmen vormen een grote gemeenschap van nuttige micro-organismen die helpen bij het voorkomen van ziektes zoals diabetes type 1 en darmaandoeningen. De microben helpen ook bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

De samenstelling van microben in de darmen wordt beïnvloed door omgevingsfactoren tijdens de vroege ontwikkeling van kinderen. Antibiotica toegediend op jonge leeftijd, zou de darmflora kunnen verstoren, omdat de samenstelling van de microben aangetast zou worden. Als gevolg hiervan zou de gezondheid en het functioneren van de mens op latere leeftijd negatief beïnvloed kunnen worden. Dit komt doordat de progressie van ziektes en het minder goed ontwikkelen van het immuunsysteem bevorderd zou worden. 

Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen. De meeste antibiotica die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn bedoeld voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen bij kinderen, die soms nauwelijks baat hebben bij deze vorm van therapie. 

Het onderzoek naar het verband tussen antibioticagebruik en latere ontwikkeling van darmaandoeningen werd uitgevoerd met gebruik van muizen. De muizen kregen vroeg in hun leven een enkele antibioticakuur toegediend (het ging om het antibioticum DDS). 

DDS is een type antibioticum waarvan nu bekend is dat het de dikke darm kan beschadigen. Door deze chemische stof te gebruiken, konden de onderzoekers van de studie goed bepalen of het verloop van de darmaandoening negatief beïnvloedt werd door de antibiotica of niet.

De onderzoekers ontdekten dat de muizen die de antibiotica gekregen hadden, een significant slechter verloop van de darmaandoening hadden. Dit toont aan dat blootstelling aan antibiotica de darmflora wel degelijk negatief beïnvloedt. Doordat het antibioticum DDS de microben in de darmen had aangetast, kon het immuunsysteem in de dikke darm minder goed reageren, waardoor het verloop van de darmziekte verergerde.

De antibioticakuur bleek dus zowel de darmflora als het immuunsysteem te verstoren. Ontsteking van de darmen van de muizen bleek erger te zijn bij de muizen die de antibioticakuur gekregen hadden dan bij de controlegroep. 

De bevindingen in dit model leveren het bewijs dat verstoring van de microben in de darmen op jonge leeftijd het risico op inflammatoire darmaandoeningen later in het leven kan verhogen. Zelfs een enkelvoudige, korte antibioticakuur in het vroege leven kan dus al darmaandoeningen kan verergeren.

De studie van de universiteit heeft een grote bijdrage geleverd aan onderzoeken omtrent het gebruik van antibiotica bij jonge kinderen. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : BioMed Central
Wat is de URL bij deze bron?: https://genomemedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13073-020-00764-z#Abs1
Originele titel: Antibioticagebruik vroeg in het leven verhoogt het risico op ernstige darmaandoeningen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2020-08-26

Relevante artikelen ...

Tijdens vroege zwangerschap drinken één op de twintig vrouwen alcohol Alcoholgebruik in de zwangerschap kan heel schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind Eén op de twintig vrouwen drinkt alcohol tijdens de vroe... Anders Wed, 26 May 2021, 09:38:21
Maatwerk vereist bij bestrijding antibioticaresistentie Antibiotica zijn krachtige geneesmiddelen tegen bacteriële infecties De mondiale bestrijding van antibioticaresistentie kan alleen slagen als de cont... Anders Thu, 11 Mar 2021, 11:46:17
Matige lichaamsbeweging kan helpen bij voorkomen van leverkanker Regelmatige matige lichaamsbeweging zou een rol kunnen spelen bij het omkeren van leverschade die tot kanker kan leiden, suggereert een nieuwe studie ... Anders Fri, 19 Feb 2021, 13:54:56
Meer ontstekingen bij een westers dieet Minder ontsteking bij een traditioneel Tanzaniaans dieet dan bij een westers dieet Tanzanianen die in de stad wonen hebben een meer geactiveerd immuu... Anders Fri, 12 Feb 2021, 15:58:04
Een gezonde leefstijl versterkt het immuunsysteem In Nederland heeft ruim de helft van de volwassenen overgewicht, en heeft 15% zelfs ernstig overgewicht (obesitas) Mensen die roken of kampen met ove... Anders Mon, 23 Nov 2020, 12:33:03
Nieuwe Europese cijfers over antibioticaresistentie bekend Betrouwbare gegevens over antibioticaresistentie zijn essentieel voor het ontwikkelen van strategieën Nieuwe gegevens over antibioticaresistentie (AB... Anders Thu, 19 Nov 2020, 08:18:37