Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen

Zelfs eenmalige, korte antibioticakuren vroeg in het leven kunnen het risico op een erger verloop van darmaandoeningen later in je leven verhogen, aldus onderzoekers van Rutgers University in de Verenigde Staten. 

De studie onderzocht het verband tussen antibioticagebruik op jonge leeftijd en het effect daarvan op de gezondheid op latere leeftijd. 

In het onderzoek werd de aandacht vooral gericht op de ontwikkeling van microben in de darmen. Deze microben in de darmen vormen een grote gemeenschap van nuttige micro-organismen die helpen bij het voorkomen van ziektes zoals diabetes type 1 en darmaandoeningen. De microben helpen ook bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

De samenstelling van microben in de darmen wordt beïnvloed door omgevingsfactoren tijdens de vroege ontwikkeling van kinderen. Antibiotica toegediend op jonge leeftijd, zou de darmflora kunnen verstoren, omdat de samenstelling van de microben aangetast zou worden. Als gevolg hiervan zou de gezondheid en het functioneren van de mens op latere leeftijd negatief beïnvloed kunnen worden. Dit komt doordat de progressie van ziektes en het minder goed ontwikkelen van het immuunsysteem bevorderd zou worden. 

Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen. De meeste antibiotica die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn bedoeld voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen bij kinderen, die soms nauwelijks baat hebben bij deze vorm van therapie. 

Het onderzoek naar het verband tussen antibioticagebruik en latere ontwikkeling van darmaandoeningen werd uitgevoerd met gebruik van muizen. De muizen kregen vroeg in hun leven een enkele antibioticakuur toegediend (het ging om het antibioticum DDS). 

DDS is een type antibioticum waarvan nu bekend is dat het de dikke darm kan beschadigen. Door deze chemische stof te gebruiken, konden de onderzoekers van de studie goed bepalen of het verloop van de darmaandoening negatief beïnvloedt werd door de antibiotica of niet.

De onderzoekers ontdekten dat de muizen die de antibiotica gekregen hadden, een significant slechter verloop van de darmaandoening hadden. Dit toont aan dat blootstelling aan antibiotica de darmflora wel degelijk negatief beïnvloedt. Doordat het antibioticum DDS de microben in de darmen had aangetast, kon het immuunsysteem in de dikke darm minder goed reageren, waardoor het verloop van de darmziekte verergerde.

De antibioticakuur bleek dus zowel de darmflora als het immuunsysteem te verstoren. Ontsteking van de darmen van de muizen bleek erger te zijn bij de muizen die de antibioticakuur gekregen hadden dan bij de controlegroep. 

De bevindingen in dit model leveren het bewijs dat verstoring van de microben in de darmen op jonge leeftijd het risico op inflammatoire darmaandoeningen later in het leven kan verhogen. Zelfs een enkelvoudige, korte antibioticakuur in het vroege leven kan dus al darmaandoeningen kan verergeren.

De studie van de universiteit heeft een grote bijdrage geleverd aan onderzoeken omtrent het gebruik van antibiotica bij jonge kinderen. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : BioMed Central
Wat is de URL bij deze bron?: https://genomemedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13073-020-00764-z#Abs1
Originele titel: Antibioticagebruik vroeg in het leven verhoogt het risico op ernstige darmaandoeningen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2020-08-26

Relevante artikelen ...

Maak de auto rookvrij In Engeland en in delen van Canada, waar de onderzoeken werden uitgevoerd, kun je een bekeuring krijgen wanneer je rookt in de auto met een kind erbij... Anders Fri, 16 Jul 2021, 11:14:42
Kinderen worden vaker door een teek in hoofd en nek gebeten Het tekenseizoen is weer begonnen: controleer jezelf en meld tekenbeten op Tekenradar.nl Voor het eerst is via Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar wa... Anders Mon, 19 Apr 2021, 18:13:59
Oproep voor het belang van een gezonde leefstijl in tijden van corona Een groep van 63 artsen, wetenschappers en zorgbestuurders doen deze oproep aan VWS-bewindspersonen De Jonge, Van Ark en Blokhuis  Start een p... Anders Thu, 12 Nov 2020, 10:47:33
Antibioticaresistentie stabiel in Nederland Bij sommige bacteriesoorten neemt de resistentie tegen bepaalde antibiotica zelfs iets af  Wereldwijd neemt het aantal bacteriën die resistent z... Anders Thu, 25 Jun 2020, 21:26:28
Door coronamaatregelen bewegen thuiswerkers veel minder Het Radboudumc onderzoekt al jarenlang de beweegpatronen van 22.000 deelnemers aan de Nijmeegse wandel- en hardloopevenementen Mensen die door de cor... Anders Tue, 19 May 2020, 18:43:01
Aantal verdrinkingen toe genomen Meer mannen dan vrouwen verdrinken In 2018 verdronken 112 inwoners van Nederland, 27 meer dan in 2017. Deze toename is alleen bij personen vanaf 20 j... Anders Mon, 22 Jul 2019, 13:28:13