Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen

Zelfs eenmalige, korte antibioticakuren vroeg in het leven kunnen het risico op een erger verloop van darmaandoeningen later in je leven verhogen, aldus onderzoekers van Rutgers University in de Verenigde Staten. 

De studie onderzocht het verband tussen antibioticagebruik op jonge leeftijd en het effect daarvan op de gezondheid op latere leeftijd. 

In het onderzoek werd de aandacht vooral gericht op de ontwikkeling van microben in de darmen. Deze microben in de darmen vormen een grote gemeenschap van nuttige micro-organismen die helpen bij het voorkomen van ziektes zoals diabetes type 1 en darmaandoeningen. De microben helpen ook bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

De samenstelling van microben in de darmen wordt beïnvloed door omgevingsfactoren tijdens de vroege ontwikkeling van kinderen. Antibiotica toegediend op jonge leeftijd, zou de darmflora kunnen verstoren, omdat de samenstelling van de microben aangetast zou worden. Als gevolg hiervan zou de gezondheid en het functioneren van de mens op latere leeftijd negatief beïnvloed kunnen worden. Dit komt doordat de progressie van ziektes en het minder goed ontwikkelen van het immuunsysteem bevorderd zou worden. 

Antibiotica zijn de meest voorgeschreven therapeutische middelen bij kinderen, zowel in de VS als in veel Europese landen. De meeste antibiotica die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn bedoeld voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen bij kinderen, die soms nauwelijks baat hebben bij deze vorm van therapie. 

Het onderzoek naar het verband tussen antibioticagebruik en latere ontwikkeling van darmaandoeningen werd uitgevoerd met gebruik van muizen. De muizen kregen vroeg in hun leven een enkele antibioticakuur toegediend (het ging om het antibioticum DDS). 

DDS is een type antibioticum waarvan nu bekend is dat het de dikke darm kan beschadigen. Door deze chemische stof te gebruiken, konden de onderzoekers van de studie goed bepalen of het verloop van de darmaandoening negatief beïnvloedt werd door de antibiotica of niet.

De onderzoekers ontdekten dat de muizen die de antibiotica gekregen hadden, een significant slechter verloop van de darmaandoening hadden. Dit toont aan dat blootstelling aan antibiotica de darmflora wel degelijk negatief beïnvloedt. Doordat het antibioticum DDS de microben in de darmen had aangetast, kon het immuunsysteem in de dikke darm minder goed reageren, waardoor het verloop van de darmziekte verergerde.

De antibioticakuur bleek dus zowel de darmflora als het immuunsysteem te verstoren. Ontsteking van de darmen van de muizen bleek erger te zijn bij de muizen die de antibioticakuur gekregen hadden dan bij de controlegroep. 

De bevindingen in dit model leveren het bewijs dat verstoring van de microben in de darmen op jonge leeftijd het risico op inflammatoire darmaandoeningen later in het leven kan verhogen. Zelfs een enkelvoudige, korte antibioticakuur in het vroege leven kan dus al darmaandoeningen kan verergeren.

De studie van de universiteit heeft een grote bijdrage geleverd aan onderzoeken omtrent het gebruik van antibiotica bij jonge kinderen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : BioMed Central
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Antibioticagebruik vroeg in het leven verhoogt het risico op ernstige darmaandoeningen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!