De WHO meldde onlangs dat sinds januari 2022 onverklaarbare acute leverontsteking bij kinderen vaker voorkomt

Een grote Europese studie naar onverklaarde gevallen van acute leverontstekingen bij kinderen, herkent in de andere Europese landen niet de alarmerende observaties uit het Verenigd Koninkrijk (VK). Eerder dit jaar ontstond grote bezorgdheid over de frequentie van deze onverklaarbare gevallen vooral in het VK. Als reactie daarop besloot het European Reference Network on Hepatological Diseases (ERN RARE-LIVER) een groot Europees onderzoek in te stellen. Dit onderzoek is uitgevoerd onder leiding van kinderleverchirurg Ruben de Kleine van het UMCG en werd gedaan in 34 gespecialiseerde kinderlevercentra uit 22 Europese landen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde onlangs dat sinds januari 2022 onverklaarbare acute leverontsteking bij kinderen vaker voorkomt. Verschillende kinderen hadden zelfs een acute levertransplantatie nodig. Omdat de bekende hepatitis-virussen niet de oorzaak van deze leverontstekingen waren, was onduidelijk wat de oorzaak was. Er ontstond vervolgens wetenschappelijke discussie of het adenovirus de mogelijke oorzaak kon zijn van deze leverontstekingen. 

Om meer te weten te komen over de achtergronden van de stijging van het aantal gevallen, werd deze grote Europese studie gedaan.  De resultaten geven aan dat in de hele groep kinderen met acute hepatitis, slechts een minderheid van deze patiënten een daadwerkelijke infectie met adenovirus heeft. In de diverse centra konden de alarmerende observaties uit het Verenigd Koninkrijk niet worden bevestigd.

Kleine rol adenovirus
"De eerste cijfers stellen ons gerust, maar het is belangrijk om de verdere ontwikkelingen in de gaten te houden", zegt dr. Ruben de Kleine van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij leidt dit onderzoek van de Europese werkgroep acuut leverfalen. “We hebben een zeer beperkt aantal kinderen met een mogelijke rol voor het adenovirus in een veel grotere groep kinderen met acuut leverfalen. We herkennen het vóórkomen van acuut leverfalen van de voorgaande jaren en we weten hoe we ermee om moeten gaan. We moeten goed in de gaten houden of de aantallen toenemen en de gevallen die we hebben gedocumenteerd nader bekijken.” 

Veranderingen in immuunsysteem
Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat de lockdown en de andere beperkingen vanwege de coronapandemie die internationaal zijn ingevoerd, hebben geleid tot veranderingen in het immuunsysteem. Hierdoor is ook het vermogen van kinderen zich te verdedigen tegen veelvoorkomende virussen veranderd. De Kleine: ‘Er zijn geïsoleerde en zeldzame gevallen waarin er een verstoring is geweest in de balans tussen het immuunsysteem en een virus zoals het adenovirus. Deze gevallen lijken echter uiterst zeldzaam te zijn en er is momenteel geen bewijs dat erop wijst dat een nieuwe en gevaarlijke vorm van hepatitis zich verspreidt."

Hier kunt u de publicatie lezen.  
Eerdere informatie kan je hier vinden.