Een recent onderzoek heeft aangetoond dat behandeling met aspirine kan leiden tot versnelde progressie van kanker bij oudere mensen. 

Het onderzoek is in 2020 gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the National Cancer Institute

Eerdere onderzoeken met een jongere leeftijdsgroep hebben gemeld dat aspirine geen invloed had op het korte termijn risico op kanker. De jongere deelnemers hadden zelfs een iets verminderd risico op de diagnose kanker en het overlijden door kanker. Dit leidde in de Verenigde Staten tot het aanbevelen van een lage dosis aspirine voor het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. 

De studie waar dit artikel op in gaat deed onderzoek naar aspirinegebruik bij een oudere leeftijdsgroep. Het ging om de vraag of het dagelijkse gebruik van 100 mg aspirine bij oudere volwassenen invloed zou hebben op de ontwikkeling van kanker bij hen. 

Het onderzoek werd gedaan met behulp van ruim negentienduizend Australische en Amerikaanse deelnemers van boven de 65 jaar, die bijna 5 jaar lang gevolgd werden. Een voorgeschiedenis van kanker was geen uitsluitingscriterium en was aanwezig bij 19% van de deelnemers. De deelnemers konden meedoen als zij geen hart- en vaatziekten of dementie hadden. De levensverwachting moest ook nog minimaal 5 jaar zijn. 

Tijdens het onderzoek werden de deelnemers willekeurig toegewezen om dagelijks 100 milligram aspirine of placebo te ontvangen. De deelnemers wisten dus niet of zij aspirine hadden toegediend gekregen.

Het voorkomen van kanker tijdens het onderzoek werd beoordeeld met behulp van klinische gegevens. 

Uit de resultaten van het onderzoek bleek uiteindelijk, dat er 981 gevallen van kanker waren in de aspirinegroepen en 952 in de placebogroepen.  Er was dus geen groot verschil tussen de groepen voor het totaal aantal gevallen van kanker dat voorkwam. 

Wat echter wel bleek, was dat aspirine invloed had op het stadium waarin de kanker zich bevond, op het moment van de diagnose. 

De deelnemers van de groepen met aspirine, hadden namelijk een hoger risico op het voorkomen van kankers die zich pas voortdeden in stadium 4. Dit is het laatste stadium van kanker, waarin de kanker zich heeft verspreid door het lichaam.

Bij de aspirinegroepen was er daarnaast ook een hoger risico op overlijden bij patiënten met kanker die zich in stadium 3 of 4 voorgedaan had, dan bij patiënten die placebo hadden gekregen. 

In conclusie heeft de behandeling met aspirine dus een nadelig effect gehad op de latere stadia van kanker bij ouderen in dit onderzoek. Het gebruik van aspirine zou in deze leeftijdsgroep de ontwikkeling van kanker negatief kunnen beïnvloeden, door de progressie van kanker bij hen te versnellen. De bevindingen uit het onderzoek suggereren daarom voorzichtigheid bij het gebruik van aspirine bij ouderen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Oxford Academic Journal of the National Cancer Institute / Eva Jacobse
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Oxford Academic Journal of the National Cancer Institute
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Effect van aspirine op de incidentie en mortaliteit van kanker bij oudere volwassenen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 03 sept 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!