SMA is een ernstige, aangeboren spierziekte

De ernstige spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA Spinale Musculaire Atrofie ) kan aan de hielprikscreening toegevoegd worden. Naar verwachting kan dat vanaf oktober 2022. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  concludeert dat in de uitvoeringstoets, waarin staat wat nodig is om SMA met de hielprik te kunnen opsporen. Nederland wordt dan een van de eerste landen in Europa die pasgeborenen screenen op SMA. Als blijkt dat screening op SMA eerder kan starten, zal dat uiteraard gebeuren.

SMA is een ernstige, aangeboren spierziekte. Kinderen met SMA raken verlamd en kunnen eraan overlijden. Ieder jaar worden 15 tot 20 kinderen met de ziekte SMA geboren. De klachten beginnen meestal op jonge leeftijd. Door de ziekte vroeg op te sporen, kan de behandeling snel starten. Dit voorkomt onherstelbare schade en ernstig leed.

Er zijn veel stappen nodig om SMA toe te voegen aan de hielprikscreening. Eén stap is de aanschaf van een goede testmethode. Het is belangrijk dat het screenen op SMA zorgvuldig gebeurt en past in het proces van de hielprikscreening. De hielprikscreening is al jaren succesvol in het opsporen van ernstige, behandelbare ziekten bij pasgeborenen. De hielprikscreening spoort nu ruim 20 ziekten op. Dit aantal wordt verder uitgebreid.

Meer informatie
De uitbreiding van de hielprik
Uitvoeringstoets toevoeging SMA aan de hielprik

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/spierziekte-sma-in-hielprikscreening
Originele titel: Spierziekte SMA in hielprikscreening
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-10-01

Relevante artikelen ...

In JOGG-buurten is een daling overgewicht te zien JOGG, voorheen Jongeren Op Gezond Gewicht genoemd, is een landelijke stichting die hoofdzakelijk gefinancierd wordt door VWS In buurten waar de JOGG ... Jeugdzorg Thu, 26 Mar 2020, 11:20:51
HPV-vaccin is veilig volgens het RIVM Er is geen verband gevonden tussen het vaccin tegen baarmoederhalskanker (HPV) en langdurige vermoeidheidsklachten Onderzoek van het RIVM toont geen ... Jeugdzorg Mon, 24 Sep 2018, 18:04:42