De concentraties van de 43 belangrijkste broeikasgassen zijn hoger dan ooit in de afgelopen 800.000 jaar.

De historische set gegevens, gebaseerd op een veelheid aan metingen, is vandaag gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel waaraan het RIVM heeft bijgedragen.

De verhoogde concentraties van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4), distikstofoxide (N2O) en andere stoffen, verwarmen de aarde en zijn grotendeels verantwoordelijk voor de waargenomen opwarming in de afgelopen 150 jaar. De concentraties in de atmosfeer van de afgelopen 2000 jaar van 43 broeikasgassen, gebaseerd op metingen in de atmosfeer en in luchtbelletjes in ijs- en sneeuwkernen, zijn geanalyseerd. Deze metingen, uitgevoerd in de afgelopen decennia door de internationale onderzoeksgemeenschap, zijn nu als een geheel geanalyseerd door een groep internationale wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Melbourne.

De set gegevens vormt een overtuigend bewijs van de grote veranderingen in de samenstelling van de atmosfeer die zich sinds de vorige eeuw voordoen. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat de veranderingen voornamelijk het gevolg zijn menselijke activiteiten.

Deze set broeikasgasgegevens wordt gebruikt als invoer voor de toekomstige berekeningen met klimaatmodellen om de kwaliteit van de uitkomsten van de modellen onderling te vergelijken en dient als startpunt voor scenarioberekeningen voor het klimaat in de rest van deze eeuw.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!