Het RIVM adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de uitbreiding van de hielprikscreening met 14 aandoeningen gefaseerd in te voeren.

Dat staat te lezen in de uitvoeringstoets waar wordt ingegaan op welke wijze de uitbreiding ingericht kan worden.

De uitbreiding is een complex proces, onder meer vanwege het grote aantal aandoeningen, de logistiek en organisatie in de laboratoria, de beschikbaarheid en kwaliteit van testmethodes, de aanvullende onderzoeken die nog moeten plaatsvinden en de aansluiting op de zorg. Het betreft bovendien zeldzame aandoeningen die nog niet door veel landen zijn opgenomen in het screeningspakket. De toevoeging van de aandoeningen kan gefaseerd plaatsvinden in een periode tot en met 2022. Na een besluit van de minister in november 2016 zijn de eerste twee aandoeningen per 1 januari 2017 toegevoegd aan de hielprikscreening, namelijk alfa- en bèta-thalassemie. Het aantal op te sporen aandoeningen komt daarmee straks op 31.

Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM heeft voor de uitvoeringstoets samengewerkt met kinderartsen, patiëntenorganisaties, screeningslaboratoria en screeningsorganisaties.

In overleg met VWS en de Gezondheidsraad is ook besloten voor een andere aanpak om nieuwe aandoeningen in de toekomst snel toe te kunnen voegen aan de hielprikscreening. Hierbij wordt gekozen voor een aanpak waarbij één of een paar aandoeningen toegevoegd worden, in plaats van een groot aantal tegelijk.

Hoe werkt de hielprik: www.rivm.nl/hielprik


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!