De aanwezigheid van depressie of angst werd eerst wel in verband gebracht met een 6% hoger risico

Van depressie en angst wordt vaak gedacht dat ze het risico op kanker verhogen, maar de onderzoeksresultaten van een grote internationale studie weerleggen dit.

Uit een analyse van gegevens uit meerdere onderzoeken blijkt volgens Lonneke Van Tuijl van het UMCG dat depressie en angst geen verband houden met een hoger risico op de meeste soorten kanker. De resultaten zijn online gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine CANCER.

In de PSY-CA studie gingen Van Tuijl en haar collega's gegevens na van 18 studiegroepen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Canada. Zij bestudeerden de informatie van meer dan 300.000 volwassenen.

Patiënten lange periode gevolgd
De onderzoekers volgden de patiënten gedurende een langere periode, tot maximaal 26 jaar aan toe. Zij vonden geen verband tussen depressie of angst en borst-, prostaat-, dikkedarm- en alcoholgerelateerde kanker en alle vormen van kanker samen. 

De aanwezigheid van depressie of angst werd eerst wel in verband gebracht met een 6% hoger risico op het ontwikkelen van longkanker en aan roken gerelateerde vormen van kanker. Maar uit het onderzoek blijkt nu dat aan kanker gerelateerde risicofactoren zoals roken, alcoholgebruik, body mass index en kanker-specifieke risicofactoren een grotere rol spelen bij de ontwikkeling van longkanker en aan roken gerelateerde vormen van kanker.

Opluchting
"Onze resultaten kunnen als een opluchting komen voor veel patiënten met kanker die denken dat hun diagnose wordt toegeschreven aan eerdere angst of depressie. Er is echter verder onderzoek nodig om precies te begrijpen of depressie, angst, gezondheidsgedrag en longkanker met elkaar samenhangen," geeft Van Tuijl aan.

De aanleiding voor het onderzoek was de theorie dat depressie en angst het risico op kanker kunnen verhogen. Sommige eerdere onderzoeken leken een verband te hebben aangetoond tussen depressie, angst en kanker, terwijl andere onderzoeken geen of een verwaarloosbaar verband hebben gevonden. Nu is dus gebleken dat er geen verband is tussen depressie, angst en kanker, als rekening gehouden wordt met risicofactoren zoals roken, alcoholgebruik en de body mass index en kanker-specifieke risicofactoren.

Bron: UMCG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Joost Wessels
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Uitgebreide studie weerlegt theorie dat depressie en angst het risico op kanker verhogen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 07 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!