Dit maakt verder onderzoek naar het middel voor vormen van kanker interessant

Khondrion, spin-off van het Radboudumc, is bezig met de ontwikkeling van het  medicijn sonlicromanol voor mitochondriële ziekten. Uit nieuw onderzoek blijkt het middel ook mPGES-1-overexpressie van prostaatkankerstamcellen te normaliseren en de groei van kankersferoïden te remmen. Dit maakt verder onderzoek naar het middel voor dergelijke vormen van kanker interessant, schrijven de onderzoekers in PLOS ONE.

Biofarmaceutisch bedrijf Khondrion, dat therapieën voor mitochondriale ziekten ontwikkelt, heeft in PLOS ONE nieuw onderzoek gepubliceerd met het medicijn sonlicromanol. De actieve metaboliet van sonlicromanol remt (prostaglandine E-synthase-1 (mPGES-1)-gemedieerde) PGE2-synthese in stamcellen van prostaatkanker. Dat maakt verder onderzoek met het medicijn interessant als mogelijk nieuwe behandeling voor prostaatkanker en andere kankers met hoge mPGES-1-expressie.

Remming ontstekingsreactie
Sonlicromanol (KH176), Khondrion’s belangrijkste medicijn in ontwikkeling, zit momenteel in fase IIb-onderzoek als potentieel behandeling voor mitochondriële ziekten. In eerder onderzoek is aangetoond dat sonlicromanol selectief mPGES-1 remt, een sleutelenzym dat betrokken is bij de productie van prostaglandine E2. Dit prostaglandine, dat een ontstekingsreactie oproept en aanjaagt, werd in duidelijk verhoogde niveaus gevonden in cellen van patiënten met mitochondriële ziekten. Ook de agressiviteit van bepaalde vormen van kanker, zoals prostaatkanker, hangen samen met een verhoogde expressie van mPGES-1. In een publicatie in PLOS ONE beschrijven de onderzoekers de effecten van sonlicromanol en onderzoeken ze het potentieel om de agressiviteit van prostaatkanker te verminderen door de mPGES-1-expressie te remmen.

Prostaatkanker
Het onderzoeksteam ontdekte dat remming van mPGES-1 door de metaboliet van sonlicromanol de groei van sferoïden in de menselijke prostaatkankercellijn DU145 aanzienlijk kon verminderen, wat mogelijk een nieuwe benadering biedt voor de behandeling van prostaatkanker en andere maligniteiten met een hoge expressie van mPGES-1. De actieve metaboliet van sonlicromanol bleek de hoge mPGES-1-spiegels te verlagen. De groei van sferoïden (een 3D model van tumorcellen) werd afgeremd en de populatie van prostaatkankerstamcellen werd selectief verminderd. Jan Smeitink CEO van Khondrion: “Deze bevindingen zijn van bijzonder belang omdat ze eerder onderzoek versterken dat wijst op het potentieel van sonlicromanol als een behandeling voor patiënten met hoge mPGES-1-expressie en het potentieel ervan als een medicijn tegen tumoren, gebaseerd op zijn vermogen om door kankerstamcellen gevormde sferoïden te verkleinen.”

Potentieel antitumormiddel?
Dr. Herma Renkema, Chief Early Development Officer bij Khondrion en co-auteur van het artikel: “Remming van mPGES-1-expressie is een benadering die momenteel wordt onderzocht om nieuwe therapeutische wegen voor prostaatkanker te identificeren, de meest gediagnosticeerde kanker in de westerse wereld en de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij mannen ouder dan 65. Deze publicatie ondersteunt verder onderzoek naar de potentie van sonlicromanol als antitumormiddel in prostaatkanker en andere vormen van kanker bij de mens.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sonlicromanol lijkt ook interessant voor bepaalde vormen van kanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!