(advertentie)

Tweeëntwintig onlangs gepromoveerde onderzoekers waarvan drie van de VU en VUmc gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO.

Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Nieuwe theorie om gezondheidsgerelateerde stigma te adresseren
Ruth Peters van het Athena-instituut aan de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen gaat 18 maanden naar de Harvard University.
Mensen met bijvoorbeeld een geestelijke ziekte, lepra of HIV/AIDS worden regelmatig gediscrimineerd of buitengesloten. Er is veel bekend over stigma, maar weinig over hoe we stigma kunnen verminderen. Zij gaat een nieuwe stigma-reductie theorie ontwikkelen.

Kweken van stamcellen voor wondgenezingstherapie
Mariëlle Walraven van VUmc gaat twee jaar naar de University of Toronto in Canada.
Stamcellen die kunstmatig worden gekweekt op een speciale huid-zachte ondergrond ontwikkelen eigenschappen die de wondgenezing verbeteren. Walraven gaat deze wondgenezingsbevorderende eigenschappen karakteristeren en kijkt hoe humane stamcellen ingezet kunnen worden als therapeutisch middel bij brandwondpatiënten.

De kracht van placebo
Jarry Porsius van VUmc gaat 14 maanden naar de Harvard Medical School, Beth Israel Deaconess Medical Center in de VS.
Het geloof in een behandeling bepaalt mede het resultaat. Maar wanneer geloven we dat een behandeling goed werkt? Porsius gaat kijken naar de onderliggende principes. Daardoor kunnen placebo effecten optimaal ingezet worden in de gezondheidszorg.)

Rubicon
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap.

Verdeling
78 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 45 mannen en 33 vrouwen. Het totale honoreringspercentage is 28%. Onder de mannen is het honoreringspercentage 20% en onder de vrouwen 39%. Twaalf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland, één naar Australië, één naar Canada, één naar Frankrijk en één naar België. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Bron: VU Amsterdam

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-07-09