Veel vrouwen die last hebben van urineverlies gaan hiermee niet naar een huisarts omdat zij zich schamen

Het Radboudumc is een groot onderzoeksproject gestart naar urineverlies bij vrouwen. Lotte Firet, huisarts in opleiding en onderzoeker, hoopt met een online training vrouwen te kunnen helpen.

Hoeveel vrouwen hebben last van urineverlies? 
Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft last van een vorm van urineverlies, dit hangt af van hun leeftijd.
 
Welke vormen van urineverlies zijn er? 
Er bestaan verschillende typen urineverlies, ook wel urine incontinentie genoemd. Stress-incontinentie is het verlies van urine bij inspanning zoals bij hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen of sporten. Het probleem hierbij is de zwakte van de bekkenbodemspier. Een andere vorm is aandrang-incontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd, waarbij er een plotselinge sterke aandrang is om te plassen. De plas kan niet opgehouden worden tot het toilet is bereikt. Onze training, ‘Baas over je blaas’, is bedoeld voor die eerste groep, vrouwen die last hebben van stress-incontinentie.
 
Waarom een online training?
Veel vrouwen die last hebben van urineverlies gaan hiermee niet naar een huisarts omdat zij zich schamen, ze denken dat het erbij hoort na hun bevalling of omdat ze ouder worden. Zodoende lopen zij onnodig lang met hun klacht rond en krijgen zij geen behandeling. Ook de huisartsen zelf geven niet altijd de juiste behandeling. Daarom is het nodig om de behandeling voor urineverlies anders aan te bieden en dat doen we met deze internet training. Vrouwen kunnen hieraan meedoen zonder dat zij naar een hulpverlener hoeven te gaan en zij kunnen de training thuis, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo volgen. Het programma bestaat uit acht stappen waarin vrouwen knijpoefeningen leren en andere praktische tips krijgen om de kracht van de bekkenbodemspier te trainen en zo het urineverlies te doen stoppen.
 
Hoe effectief is deze training?
Uit eerder Zweeds onderzoek weten we dat deze online training met bekkenbodemspier oefeningen bij 2 op de 3 vrouwen het urineverlies sterk doet verminderen of doet stoppen. Nu bieden we de training in Nederland aan en willen we onderzoeken of dit ook een geschikte behandeling is voor Nederlandse vrouwen met stress-incontinentie.
 
Waar kunnen vrouwen zich aanmelden?
Vrouwen kunnen zich gratis aanmelden op https://baasoverjeblaas.nl.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Baas over je blaas
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!