In de afgelopen week zijn 803 ziekenhuisopnames van COVID-19 patiënten aan stichting NICE gemeld

In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal meldingen verder toe. In de afgelopen week van 30 september tot en met 6 oktober meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en in totaal 27.485 nieuwe personen met een positieve testuitslag voor COVID-19. Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 18-24 jaar.

Ook het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) was hoger dan de week daarvoor. Dat geldt eveneens voor het aantal mensen dat vanwege COVID-19 op de IC intensive care  moest worden opgenomen.

Effect maatregelen
De eerste effecten van de op 30 september door het kabinet afgekondigde maatregelen kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf volgende week zichtbaar worden. Het eerste effect zal naar verwachting te zien zijn in een stabilisatie of lichte afname in  het aantal meldingen van positief geteste personen. Pas later kan een stabilisatie en afname in het aantal ziekenhuisopnames en Intensive Care opnames volgen. Een afname verwachten we daarom niet voor half oktober. 

Toename ziekenhuisopnames en IC intensive care  opnames
In de afgelopen week zijn 803 ziekenhuisopnames van COVID-19 patiënten aan stichting NICE gemeld. In de week daarvoor waren dit er 501 ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen.
We zien deze toename ook in het aantal IC opnames vanwege COVID-19. In de afgelopen week meldde Stichting NICE 122 opnames op de IC. In de week daarvoor waren dit 100 opnames.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu rapporteert vanaf deze week in het wekelijks nieuwsbericht de ziekenhuisopnames en IC opnames op basis van de data van stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). De cijfers van stichting NICE geven in deze fase van de epidemie het meest actuele beeld van ziekenhuis opnames en Intensive Care opnames van COVID-19 patiënten. Toelichting stichting Nice data

Overlijdens
In de afgelopen week zijn 89 COVID-19 patiënten gemeld als overleden. De overledenen hadden een leeftijd tussen de 50 en 95 jaar.

GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Teststraten
Van 28 september tot en met 4 oktober zijn er 222.877 personen getest in de GGD teststraten, 15.000 meer dan in de week van 21 tot en met 27 september. Hiervan is van 110.587 testen de uitslag op dit moment bekend. Het percentage positieve testen is gestegen naar 9,1%. In de week van 23 tot en met 29 september was dat 8,0%.

Reproductiegetal R
Het reproductiegetal is met 1,17 (bandbreedte 1.12  - 1.21) minimaal veranderd ten opzichte van vorige week. Dit betekent dat de epidemie nog steeds versnelt. Het betrouwbaarheidsinterval ligt voor de vijfde week op rij in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,17 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 117 andere mensen die besmet worden. 

Aantal besmettelijke personen in Nederland 
Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt, is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen dit aantal zich waarschijnlijk bevindt.

De methode om het aantal besmettelijke personen te berekenen blijft in ontwikkeling. Nu het aantal ziekenhuisopnames stijgt en er recent nieuwe data uit de tweede ronde van de Pienter Corona studie is, verandert vanaf volgende week de berekening van het aantal besmettelijke personen. Door de voorbereidingen op deze verandering is het aantal besmettelijke personen deze week niet geactualiseerd. Op dit moment wordt het aantal besmettelijke personen berekend op basis van het aantal positief geteste personen. Vanaf volgende week wordt dit berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames en de data uit het Pienter Corona onderzoek. Meer informatie over berekeningen van het RIVM.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Houd afstand. Werk thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen,  in ieder geval als je thuiskomt, na een toiletbezoek of als je gaat koken. Nies en hoest in je elleboog. 

Kijk hier voor verdere info en de grafieken

Zie ook
Actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19)
Ontwikkeling COVID-19 in grafieken



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stijging zet door
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!