Verspreiding van het coronavirus gaat onverminderd door

In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal meldingen van COVID-19 verder toe. De afgelopen week zijn er 43.903 positief geteste personen door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  gemeld. Ruim 16.000 meer dan in de week daarvoor, een stijging van 60%. Tot op heden is er nog geen effect te zien van de landelijke maatregelen die op 29 september zijn ingegaan. Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie. Het afgelopen etmaal zijn 7393 mensen positief getest, een dagrecord

Ziekenhuisopnames en IC intensive care  opnames
Ook het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen (geweest), is verder toegenomen. In de afgelopen week zijn er 1.114 ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen van COVID-19 patiënten door  stichting NICE geregistreerd. Dat is een toename van 40% in vergelijking 803 ziekenhuisopnames in de week daarvoor. 

Hetzelfde geldt voor het aantal mensen dat met COVID-19 op de Intensive Care is opgenomen. In de afgelopen week registreerde stichting NICE 192 nieuwe opnames op de IC. In de week daarvoor waren dit 122 opnames, een toename van bijna 60%*

Overlijdens
In de afgelopen week zijn aan de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en 150 COVID-19 patiënten gemeld als overleden. De overledenen hadden een leeftijd boven de 35 jaar. 

Oversterfte
Het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek meldde afgelopen week dat voor de tweede week op rij meer mensen zijn overleden dan verwacht. De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de epidemie van het nieuwe coronavirus. Zie ook. Een deel van de oversterfte is mogelijk gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie. 

GGD Teststraten
Van 5 oktober tot en met 11 oktober zijn 280.539 personen getest in de GGD teststraten, bijna 58.000 meer dan in de week van 28 september tot en met 4 oktober. Van 239.639 testen is de uitslag bekend: 33.038 personen testten positief. Het percentage positieve testen is daarmee gestegen naar 13,8%. In de week van 30 september tot en met 6 oktober was dat 10,4%. 

Aantal besmettelijke personen in Nederland 
Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus en hoe lang iemand besmettelijk is, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland. Het geschatte aantal besmettelijke personen was op 1 oktober 127.000 personen (bandbreedte 91.000 – 162.000).Vanaf 1 juni tot vorige week werd dit berekend op basis van de data uit de eerste ronde van het Pienter Corona onderzoek, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal positieve testen. Vanaf deze week wordt het aantal besmettelijke personen berekend op basis van de data uit de tweede ronde van het Pienter Corona onderzoek en de ziekenhuisopnames. Toelichting: epidemiologisch rapport (p. 39).  

Reproductiegetal R
Het reproductiegetal is met 1,27 (bandbreedte 1,23  - 1,31) minimaal veranderd ten opzichte van vorige week. Het betrouwbaarheidsinterval ligt voor de zesde week op rij in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,27 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 127 andere mensen die besmet worden.

Zie ook
Actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19)
Ontwikkeling COVID-19 in grafieken


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verspreiding nieuwe coronavirus gaat onverminderd door
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!