Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal intensive care -opnames neemt ook nog verder toe

Afgelopen week is het aantal meldingen COVID-19 verder toegenomen. Wel nam het aantal nieuwe meldingen opnieuw minder snel toe dan de week hiervoor. Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal intensive care -opnames neemt nog wel verder toe.

In de afgelopen week zijn 67.542 nieuwe meldingen van COVID-19* ontvangen, een stijging van bijna 12.000 (22%) ten opzichte van de week daarvoor, toen was het 27%. De week ervoor zagen we nog een stijging van 60%. Het verschil tussen het aantal meldingen in jongere en oudere leeftijdsgroepen is deze week weer kleiner geworden.

Verschillen tussen de regio’s
Er zijn grote verschillen tussen de regio’s in het aantal meldingen per 100.000 inwoners.  In de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Twente, Amsterdam-Amstelland en Holland-Midden is het aantal meldingen per 100.000 inwoners het hoogst met meer dan 500 meldingen per 100.000 inwoners. In de regio’s Zuid-Holland-Zuid, Twente en Limburg-Zuid is het aantal meldingen het meest toegenomen (55-75%).

GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -teststraten en percentage positieve testen
Van 19 tot en met 25 oktober zijn er 321.654* personen getest in de GGD-teststraten, dit zijn bijna 12.000 personen meer dan in de week ervoor. De uitslag is bekend van 285.227 personen. Van deze groep testten 51.166 positief. Het percentage positieve testen steeg daarmee naar 17,9%. Er zijn grote verschillen tussen de regio’s. De regio’s met het laagste percentage positieve testen waren Groningen en Fryslân, de regio’s met de hoogste percentages waren Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid, Haaglanden, Twente.

De testcapaciteit in de GGD teststraten is de afgelopen weken uitgebreid. De doorlooptijd  tussen afspraak maken, getest worden en de uitslag is op dit moment 2,5 dag.

Het blijft belangrijk dat personen zich altijd laten testen bij lichte klachten die kunnen passen bij COVID-19. Ook als je denkt dat het een gewone verkoudheid is.

Ziekenhuisopnames toegenomen. Ook meer overlijdens.
Afgelopen week registreerde Stichting NICE 1.739 nieuwe opnames op de verpleegafdelingen, in de week daarvoor waren dit 1.492 opnames op verpleegafdelingen. Een stijging van bijna 17% in vergelijking met de week daarvoor. Op de intensive care zijn de afgelopen week 333 nieuwe opnames vanwege COVID-19 geweest op de intensive care, een week eerder waren dat er 287, dit is een toename van 16%.

Net als in de voorgaande drie weken, meldt het CBS een hogere sterfte dan verwacht in de week van 12 tot en met 18 oktober. Er zijn in die week 400 mensen meer overleden dan verwacht op basis van de gegevens van voorgaande jaren. Ook het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  houdt sterftecijfers wekelijks bij. In de meest recente data van het RIVM van 8 tot en met 14 oktober, was de sterfte verhoogd in de leeftijdsgroep 65-74 jaar en licht verhoogd in de leeftijdsgroep 75 jaar en ouder.

Reproductiegetal R
Het reproductiegetal van 9 oktober* is 1,16 (ondergrens: 1,13 en bovengrens: 1,18). Dit is nauwelijks lager dan enkele weken geleden, en het betrouwbaarheidsinterval ligt nog steeds geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,16  betekent dat 100 mensen met COVID-19 samen 116 andere mensen besmetten met het virus.

*Schattingen van de R van langer dan 14 dagen geleden zijn betrouwbaar. Als de R gebaseerd is op gegevens van minder dan 14 dagen geleden zijn de onzekerheden groter en de betrouwbaarheid kleiner. Daarom gaan we altijd uit van de  R van 14 dagen geleden.

Aantal besmettelijke personen in Nederland
Het aantal besmettelijke personen ligt nu op ruim 160.000 (met een ondergrens van 117.000 en een bovengrens van ruim 203.000).

Het virus verder afremmen? Verspreiding voorkomen? Houd je aan de basismaatregelen!
Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen en de basisregels houdt. Houd minimaal 1,5 meter afstand. Werk thuis. Blijf bij klachten thuis en laat je testen. Was regelmatig je handen, zeker als je thuiskomt. Nies en hoest in je elleboog. 

Dagcijfers
Het RIVM publiceert wekelijks een overzicht van het aantal besmettingen, het aantal opnames in het ziekenhuis en op de IC intensive care en het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dagcijfers (in sommige media gecorrigeerd voor nagekomen wijzigingen, en in andere media niet) kunnen door nameldingen soms sterk fluctueren en zijn daarom minder geschikt om het verloop van de epidemie te monitoren.

Zie ook
COVID-19 (nieuwe coronavirus)
Actuele informatie over COVID-19



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aantal meldingen COVID-19 stijgt nog steeds, maar minder hard
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!