Uit de eerste resultaten blijkt dat er geen virus in de luchtmonsters buiten de stal is aangetroffen

Eind april is op twee nertsenbedrijven het coronavirus geconstateerd. Daarop volgend is er onderzoek gedaan om meer inzicht te krijgen in het virus, de verspreiding van het virus en de verspreiding in het milieu. Uit de eerste resultaten blijkt dat er geen virus in de luchtmonsters buiten de stal is aangetroffen. Wel is er in de directe omgeving van nertsen virus aangetroffen op stofdeeltjes binnen de stal. Het is nog onbekend of mensen via deze stofdeeltjes besmet kunnen raken met COVID-19. Het is daarom belangrijk dat medewerkers van besmette bedrijven het advies van de GGD voor persoonlijke bescherming blijven volgen. Dat staat in de brief die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Nieuwe besmettingen
Op 7 mei zijn er op twee nertsenbedrijven besmettingen met het coronavirus onder nertsen aangetroffen. Het gaat om een bedrijf in De Mortel (gemeente Gemert-Bakel) en een bedrijf in Deurne (gemeente Deurne). Het bedrijf in De Mortel betreft de derde locatie van de houder van het al eerder besmette nertsenbedrijf in Milheeze. Ook bij deze bedrijven lijkt besmetting van mens op dier de oorzaak te zijn. Er gelden dezelfde maatregelen als bij de eerder besmette bedrijven. Ook zullen de burgemeesters van Gemert-Bakel en Deurne uit voorzorg – op basis van advies van het RIVM – de openbare weg in de 400 meter zone rondom de besmette locaties afsluiten voor voetgangers en (brom-) fietsers.

Voorzorgsmaatregelen blijven van kracht
Minister Schouten heeft eerder al een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en personen van onderzoeksinstellingen. Bij sprake van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moet dit bij de NVWA gemeld worden. Uit voorzorg en om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen mogen de dieren en de mest, een besmet bedrijf niet verlaten. Volgens het RIVM vormen de nertsenbedrijven – op basis van de huidige kennis over COVID-19 – geen risico voor verdere verspreiding onder mensen. Wel adviseert het RIVM om de situatie op de bedrijven verder te monitoren en nader onderzoek te doen.

Ondanks dat niet wordt verwacht dat het virus zich over grotere afstanden zal verspreiden, blijft het advies van het RIVM om uit voorzorg in een straal van circa 400 meter rond besmette nertsenbedrijven niet te (brom-)fietsen of te wandelen gehandhaafd. De komende weken wordt het onderzoek op lucht- en stofmonsters herhaald. Het RIVM zal volgende week een nieuwe risicobeoordeling doen, als er gegevens van meer lucht- en stofmonsters bekend zijn. Op basis van die risicobeoordeling wordt er opnieuw gekeken naar het advies om niet te wandelen of fietsen in een 400 meter zone rondom een besmet bedrijf.

Documenten
Kamerbrief Stand van zaken corona en dieren


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste resultaten onderzoek naar COVID-19 op nertsenbedrijven binnen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!