Bijwerkingencentrum Lareb ontving 94 meldingen na gebruik van rode gist rijst supplementen (periode december 2007 tot maart 2020)

Statines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen en staan bekend om spierklachten. Spierpijn is voor veel patiënten de belangrijkste reden om te stoppen met statines. Als natuurlijk alternatief wordt rode gist rijst aangeprezen. De werkzame stof in rode gist rijst is monacoline K. Dit is een natuurlijke statine en kan daarom dezelfde bijwerkingen geven als statines.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 94 meldingen na gebruik van rode gist rijst supplementen (periode december 2007 tot maart 2020). De inname van monacolines via voedingssupplementen kan leiden tot ernstige klachten. Dit blijkt ook uit zes meldingen van ernstige bijwerkingen. Het ging hier om alvleesklierontstekingen, ernstige spierafbraak (rhabdomyolyse) en een melding van ernstige leverschade.

Bijwerkingencentrum Lareb publiceerde samen met Universiteit Maastricht een artikel in het British Journal of Clinical Pharmacology over de gemelde bijwerkingen bij rode gist rijst. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de rode gist rijst meldingen in Nederland. Daarnaast wordt ook ingegaan op het mogelijke farmacologisch mechanisme van de gemelde bijwerkingen.

Lees hier het artikel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Rode gist rijst, niet zonder bijwerkingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!