De afgelopen weken nam het aantal besmettingen met het coronavirus SARS-CoV-2 af

Het aantal besmettingen met het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 blijft afnemen. Ook in de ziekenhuizen en in de verpleeghuizen. De coronathermometer gaat daarom naar stand 1. De invloed van het coronavirus op de samenleving en de druk op de zorg is op dit moment beperkt. De basisadviezen tegen verspreiding van het coronavirus hebben hieraan bijgedragen. De komende winterperiode blijven deze adviezen belangrijk. Ook door andere virussen die in de winter kunnen zorgen voor ziekte en daarmee voor druk op de zorg en de samenleving. 

De afgelopen weken nam het aantal besmettingen met het coronavirus SARS-CoV-2 af . Dit zagen we bij Infectieradar, in het rioolwater en in de meldingen van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Inmiddels zijn de besmettingscijfers op ongeveer hetzelfde niveau als tussen de zomer- en de najaarsgolf. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen zien we de bezetting en de nieuwe opnames door corona al een aantal weken afnemen. Daarom adviseert het RIVM om de coronathermometer terug te zetten naar stand 1. 

Basisadviezen belangrijk: vaccineren, testen, thuisblijven 
Stand 1 van de coronathermometer geeft aan dat de invloed van het virus op de samenleving en op de zorg beperkt is. Maar corona is zeker nog niet weg. Dagelijks worden nog duizenden mensen besmet en belanden tientallen mensen door COVID-19 in het ziekenhuis. De basisadviezen om de verspreiding van het coronavirus te beperken zijn daarom nog steeds belangrijk. Met name vaccineren, testen bij klachten en thuisblijven na een positieve test. Zeker omdat we de komende maanden ook te maken gaan krijgen met andere de luchtweginfecties zoals influenza en het RS (respiratoir syncytieel)-virus, die samen met COVID-19 tot een extra belasting op de zorg en de samenleving kunnen leiden. 

Uit onderzoek van de Corona Gedragsunit van het RIVM  blijkt dat de meerderheid van de deelnemers zich nog steeds test bij klachten en na een positieve test ook echt in isolatie gaat. Dit helpt om het aantal besmettingen tegen te gaan en blijft ook bij stand 1 van de coronathermometer de komende tijd belangrijk. Daarnaast blijft vaccineren belangrijk. Zeker als je een hoger risico loopt op ernstige klachten, doordat je bijvoorbeeld 60 jaar of ouder bent, is het advies om de herhaalprik te halen. Door de herhaalprik wordt de kans om door COVID-19 in het ziekenhuis of op de IC (intensive care)te komen bijna 3 keer zo klein.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Coronacijfers dalen verder: thermometer naar stand 1
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!