De inspectie vindt het belangrijk dat patiënten goed worden voorgelicht over het te verwachten resultaat van een behandeling

Bij cosmetische klinieken worden meer herbehandelingen uitgevoerd omdat patiënten ontevreden zijn, dan omdat er complicaties zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie wijst de cosmetische klinieken daarom op het belang van goede voorlichting over de te verwachten resultaten van een behandeling en het goed in kaart brengen van de wensen en verwachtingen van een patiënt.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt jaarlijks informatie op bij de particuliere klinieken in Nederland om inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg. Een groot deel van deze klinieken bestaat uit cosmetische klinieken. Deze klinieken bieden verschillende behandelingen, van kleine ingrepen, zoals ooglidcorrecties en botox-/filler-behandelingen tot grote operaties zoals borstvergrotingen en buikwandcorrecties. In 2022 voerden de cosmetische klinieken 256.248 behandelingen uit.

Goede kwaliteit
Onderdeel van het onderzoek is het aantal herbehandelingen. Deze zijn soms nodig omdat er complicaties zijn opgetreden. Het percentage herbehandelingen als gevolg van complicaties is met 0,31% laag, voor de inspectie een signaal dat de behandelingen in deze klinieken van goede kwaliteit zijn. Veel vaker werden herbehandelingen uitgevoerd omdat patiënten ontevreden waren over het resultaat van een behandeling, dit was in 1,78% van alle operaties. Daarom vindt de inspectie het belangrijk dat patiënten goed worden voorgelicht over het te verwachten resultaat van een behandeling. Ook moeten de wensen van patiënten goed worden besproken.

Betere registratie
Daarnaast verwacht de inspectie dat alle cosmetische klinieken het aantal herbehandelingen beter gaan registreren. Zo’n één derde deed dit vorig jaar niet. Deze registratie kan veel informatie opleveren om de zorg te verbeteren. Door niet te registreren kunnen verbetermogelijkheden worden gemist.

Groei particuliere klinieken
Uit het onderzoek van de inspectie is verder duidelijk geworden dat het totaal aantal particuliere klinieken vorig jaar is gegroeid met bijna 10%, van 613 in 2021 naar 666 in 2022. Deze klinieken voerden gezamenlijk ruim 3.2 miljoen behandelingen uit, waarvan bijna 1.2 miljoen invasieve (in het lichaam) behandelingen. Hiermee zet de trend van groei door. Vooral het aantal cosmetische klinieken is vorig jaar gestegen, van 172 in 2021 naar 236 in 2022.

Publicatie
Particuliere klinieken in beeld 2022

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kwaliteit particuliere klinieken in 2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!