De CO2-uitstoot van huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017

De CO2-uitstoot in Nederland was in het vierde kwartaal 0,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Volgens de eerste berekening groeide in dezelfde periode het bruto binnenlands product (bbp) met 2,0 procent. Huishoudens en de transportsector hebben meer CO2 uitgestoten, energiebedrijven daarentegen minder. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de CO2-uitstoot.

Het vierde kwartaal van 2018 was iets kouder dan dat van 2017. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot in het vierde kwartaal 0,4 procent hoger dan een jaar eerder.

Hogere CO2-uitstoot transportsector
De CO2-uitstoot van de transportsector lag in het vierde kwartaal 2,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel van de transportsector in de totale uitstoot was bijna 12 procent. De uitstoot van de luchtvaart nam het meest toe, vooral door meer vliegbewegingen. De binnenvaart stootte daarentegen minder CO2 uit.

CO2-uitstoot huishoudens en dienstverlening hoger
De CO2-uitstoot van huishoudens was in het vierde kwartaal 1,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017. Vooral de uitstoot door het verbruik van motorbrandstoffen nam toe. Het gasverbruik van huishoudens was nagenoeg gelijk aan het vierde kwartaal van 2017. In het vierde kwartaal van 2018 was het aandeel van huishoudens in de totale CO2-uitstoot ruim 21 procent. 

Verder was de CO2-uitstoot van de dienstverlening in het vierde kwartaal 1,1 procent hoger dan in het hetzelfde kwartaal van 2017. Het aandeel van de dienstverlening in de totale uitstoot bedroeg bijna 13 procent.

Landbouw en industrie stoten meer CO2 uit
In het vierde kwartaal van 2018 was de CO2-uitstoot door het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid 0,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Aan dit cluster was in het vierde kwartaal van 2018 ruim een kwart van de totale uitstoot toe te schrijven. De emissies in de chemische en aardolie-industrie namen toe, de uitstoot van de basismetaalindustrie nam daarentegen af.

Lagere CO2 –uitstoot energiebedrijven
In het vierde kwartaal van 2018 was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer 1,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze bedrijven waren in het vierde kwartaal goed voor bijna 29 procent van de totale uitstoot. Elektriciteitsbedrijven hebben bij hun productie minder steenkool en meer aardgas ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Uitstoot CO2 hoger in het vierde kwartaal 2018
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 14 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!