De BIG-registratie is een belangrijke erkenning voor deze nieuwe beroepsgroep

Voor afgestudeerd klinisch technologen is het sinds 1 juli 2020 mogelijk om zich te registreren in de wet BIG. Ze worden hiermee erkend als zorgverlener en mogen zelfstandig medische handelingen uitvoeren.

De BIG-registratie is een belangrijke erkenning voor deze nieuwe beroepsgroep. Frank Willem Jansen, opleidingsdirecteur van de bachelor Klinische Technologie in het LUMC: “De BIG-registratie is een fraaie academische grondslag voor de implementatie van de techniek en technologie in de (gezondheids)zorg. Een ingenieur aan het ziekbed! Dat biedt perspectief.” 

Toevoeging aan behandelteam
Een klinisch technoloog richt zich op het verbeteren van diagnostiek en therapie in de gezondheidszorg door innovatief gebruik van technologie zoals, 3D-planning en navigatie tijdens operaties, slimme monitoring- en analysetechnieken met behulp van machine learning, en nog veel meer. Met een BIG-registratie kunnen klinisch technologen nu ook medische handelingen verrichten, zoals katheterisaties, injecties, puncties en handelingen met ioniserende straling.

Klinische technologie in het LUMC
Het LUMC biedt de opleiding Klinische Technologie aansamen met de TU Delft en het Erasmus MC. In het LUMC zijn meerdere klinisch technologen werkzaam en lopen er ieder kwartaal gemiddeld 30 studenten Technische Geneeskunde (Technical Medicine) masterstage. Afgelopen jaar werkten er 7 studenten aan hun afstudeerproject. De studenten lopen stage op verschillende afdelingen, met name Cardiologie, de Intensive Care, Radiologie/Nucleaire Geneeskunde en de Interne Geneeskunde.

Wil je meer weten over deze nieuwe beroepsgroep? Kijk dan op www.nvvtg.nl

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LUMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2020/Juli/klinisch-technoloog-erkend-zorgverlener/
Originele titel: Klinisch technologen officieel erkend zorgverlener
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2020-07-02

Relevante artikelen ...

Naar je pensioen met behulp van een game Werkenden meoeten straks door tot hun 67 ste jaar doorwerken. Maar met behulp van bedrijfsarts en een game is er een hulpmiddel Medewerkers die op ... Arbeid & CAO Tue, 28 Nov 2017, 13:54:58

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com