De BIG-registratie is een belangrijke erkenning voor deze nieuwe beroepsgroep

Voor afgestudeerd klinisch technologen is het sinds 1 juli 2020 mogelijk om zich te registreren in de wet BIG. Ze worden hiermee erkend als zorgverlener en mogen zelfstandig medische handelingen uitvoeren.

De BIG-registratie is een belangrijke erkenning voor deze nieuwe beroepsgroep. Frank Willem Jansen, opleidingsdirecteur van de bachelor Klinische Technologie in het LUMC: “De BIG-registratie is een fraaie academische grondslag voor de implementatie van de techniek en technologie in de (gezondheids)zorg. Een ingenieur aan het ziekbed! Dat biedt perspectief.” 

Toevoeging aan behandelteam
Een klinisch technoloog richt zich op het verbeteren van diagnostiek en therapie in de gezondheidszorg door innovatief gebruik van technologie zoals, 3D-planning en navigatie tijdens operaties, slimme monitoring- en analysetechnieken met behulp van machine learning, en nog veel meer. Met een BIG-registratie kunnen klinisch technologen nu ook medische handelingen verrichten, zoals katheterisaties, injecties, puncties en handelingen met ioniserende straling.

Klinische technologie in het LUMC
Het LUMC biedt de opleiding Klinische Technologie aansamen met de TU Delft en het Erasmus MC. In het LUMC zijn meerdere klinisch technologen werkzaam en lopen er ieder kwartaal gemiddeld 30 studenten Technische Geneeskunde (Technical Medicine) masterstage. Afgelopen jaar werkten er 7 studenten aan hun afstudeerproject. De studenten lopen stage op verschillende afdelingen, met name Cardiologie, de Intensive Care, Radiologie/Nucleaire Geneeskunde en de Interne Geneeskunde.

Wil je meer weten over deze nieuwe beroepsgroep? Kijk dan op www.nvvtg.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Klinisch technologen officieel erkend zorgverlener
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 02 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!