De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis (NTR) konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden

Speciale aflevering over onderzoek naar de ziekte van Parkinson

Het onderzoek 'Papa kan niet lopen, maar wel huppelen' is de winnaar van de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes van het Radboudumc. Van hun onderzoek naar mensen met de ziekte van Parkinson komt een uitzending van Het Klokhuis. De prijs werd uitgereikt tijdens het filmfestival InScience in Nijmegen.

Papa kan niet lopen, maar wel huppelen
Mensen met Parkinson kunnen minder goed bewegen. Door bepaalde 'trucjes', zoals huppelen, met een bal stuiteren of lopen als een cowboy, lukt dit vaak beter. In dit onderzoek kijken arts-onderzoeker Anouk Tosserams en revalidatiearts Jorik Nonnekes van het Radboudumc waarom deze trucjes zo goed werken, en wat er dan precies gebeurt in de hersenen.

Gekozen door kinderen
De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis (NTR) konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal zijn er 11045 stemmen uitgebracht. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. Deze aflevering gaat in première tijdens de volgende editie van InScience, van 14 tot en met 17 maart 2024. 

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs
Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten, umc’s en hogescholen ruim 80 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren door de redactie van Het Klokhuis. De prijs is voor de zevende keer uitgereikt op InScience. Met deze wetenschapsprijs bekronen Het Klokhuis en InScience interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. 

Uitreiking tijdens InScience 2023
De Klokhuis Wetenschapsprijs werd op zondag 19 maart tijdens de achtste editie van InScience bekendgemaakt door Klokhuispresentator Nizar El Manouzi. Meer dan 300 kinderen hebben kennis gemaakt met de wetenschappers tijdens het programma 'Ontmoet de onderzoeker' in de Bibliotheek Mariënburg. Naast de uitreiking van de prijs werd de Klokhuisaflevering ‘Mijn vader heeft ALS’ vertoond, over het winnende onderzoek van de afgelopen editie.

Platform Lopen met Parkinson
Meer weten over het onderzoek en de 'trucjes'? Kijk op het platform dat Anouk en Jorik maakten: Lopen met Parkinson.

Bron: Radboud UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 21 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!