Daarmee komt er een einde aan de onduidelijkheid of de vergoeding van deze zorg valt onder de farmaceutische zorg, hulpmiddelenzorg of geneeskundige (medisch-specialistische) zorg.

Totale parenterale voeding (TPV) moet vanaf 1 januari 2020 voor alle TPV-patiënten alleen nog worden vergoed uit de geneeskundige zorg. Daarmee komt er een einde aan de onduidelijkheid of de vergoeding van deze zorg valt onder de farmaceutische zorg, hulpmiddelenzorg of geneeskundige (medisch-specialistische) zorg. Dat staat in het standpunt dat Zorginstituut Nederland in augustus 2018 heeft vastgesteld.

Medisch specialist eindverantwoordelijk voor TPV
TPV wordt altijd vergoed vanuit het basispakket. Tijdens een bijeenkomst met de patiëntenvereniging, zorgverleners en zorgverzekeraars bleek dat er vooral veel onduidelijkheid is over de vergoeding van TPV voor chronische patiënten (volwassenen en kinderen) die thuis verblijven. Voor deze groep patiënten worden de voeding en de hulpmiddelen die nodig zijn om de voeding toe te dienen (infuuspomp met toebehoren) nu op twee manieren vergoed:

  • vanuit een combinatie van farmaceutische zorg (voeding) en hulpmiddelenzorg (infuuspomp met toebehoren);
  • vanuit de geneeskundige zorg.

Dit zorgt in de praktijk voor verwarring.


Het Zorginstituut is samen met de betrokken partijen tot de conclusie gekomen dat de TPV-zorg (zowel de voeding als de hulpmiddelen) vanaf 1 januari 2020 alleen vanuit de geneeskundige zorg vergoed moet worden. Alle partijen zijn het er namelijk over eens dat de voorschrijvende medisch specialist eindverantwoordelijk is én blijft voor TPV-zorg, zowel in het ziekenhuis als thuis. Ook zal altijd een achterwachtfunctie vanuit het ziekenhuis nodig zijn voor deze patiënten.

Wijziging regelgeving noodzakelijk
Om de vergoeding van TPV-zorg te beperken tot geneeskundige zorg, is een wijziging van de regelgeving noodzakelijk. Daarom vraagt het Zorginstituut de minister van VWS de regelgeving zodanig aan te passen, dat TPV en de bijbehorende hulpmiddelen per 1 januari 2020 alleen bekostigd kunnen worden via de geneeskundige zorg. Voor de bepaling van het financiële kader voor de geneeskundige zorg heeft het Zorginstituut een overzicht gemaakt van de kosten van TPV die nu worden vergoed.

Verder is het belangrijk dat voor de nieuwe situatie de bekostigingsstructuur per 1 januari 2020 geregeld wordt, zodat vergoeding vanuit geneeskundige zorg mogelijk wordt. Hiervoor hebben de betrokken partijen onlangs een wijzigingsverzoek bij de NZa ingediend.

Daarnaast geven de partijen aan dat Stichting Darmfalen Nederland, in samenwerking met de zorgverleners en de patiëntenvereniging, aan de slag gaat met een richtlijn. Hierin wordt aangegeven hoe de TPV-zorg het beste georganiseerd kan worden.

Totale parenterale voeding
Patiënten kunnen door een (chronische) aandoening van het maagdarmkanaal soms niet voldoende voeding en/of vocht opnemen of verdragen. In ernstige gevallen zijn ze zelfs aangewezen op totale parenterale voeding (TPV), zodat zij toch voldoende voedingstoffen en/of vocht binnenkrijgen. TPV houdt in dat de voeding via een infuuspomp met een dun slangetje rechtstreeks in de bloedbaan gaat. De benodigde hoeveelheid en samenstelling van de TPV wordt door een medisch specialist vastgesteld en regelmatig bijgesteld.

Publicaties
Standpunt vergoeding (totale) parenterale voeding (TPV) en hulpmiddelen voor toediening


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorginstituut Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Totale parenterale voeding (TPV) alleen vergoeden uit geneeskundige zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!