In 2013 kreeg de LAN een eerste bijdrage van het Innovatiefonds voor dit project  om in zes pilotregio's een nieuw zorgpad voor COPD-patiënten te implementeren en te evalueren

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars ondersteunt de Long Alliantie Nederland (LAN) bij het breder invoeren van een nieuw zorgpad voor COPD-patiënten. Met invoering van het zorgpad wordt beoogd het aantal ziekenhuisopnamedagen van COPD-patiënten te reduceren. Dit begint bij de opname en loopt door in de thuissituatie.

In 2013 kreeg de LAN een eerste bijdrage van het Innovatiefonds voor dit project  om in zes pilotregio's een nieuw zorgpad voor COPD-patiënten te implementeren en te evalueren. Het zorgpad beschrijft welke zorg COPD-patiënten moeten krijgen wanneer zij worden opgenomen voor een longaanval. Het project nadert afronding en de resultaten die bij 800 patiënten zijn behaald zijn zeer positief. Daarom geeft het Innovatiefonds nu een bijdrage voor het actief ondersteunen van nog eens 14 regio’s. Hierbij wordt nadrukkelijk samenwerking met de zorgverzekeraars gezocht. Het doel is een kantelpunt te bereiken, zodat geen enkele regio in Nederland meer kan achterblijven.

Tegengaan psychische klachten jongvolwassenen
Een ander initiatief dat kan rekenen op steun van het Innovatiefonds is de Time Out Tournee. De tournee is erop gericht psychische klachten bij jongvolwassenen door stress en prestatiedruk tegen te gaan. Belangrijk daarvoor is het op de agenda zetten en bespreekbaar maken van de problematiek. Stichting Time Out pakt dit in samenwerking met PodiumT, CNV Jongeren, MIND en de UU op, door 20 evenementen in het hele land te organiseren. Een interactieve voorstelling vormt hierbij de kern om het gesprek op gang te brengen. Ook komt er een interactieve website en een campagne.

Verbetering zelfredzaamheid van kinderen met de spierziekte Duchenne
Het Duchenne Parent Project krijgt hulp van het Innovatiefonds voor verbetering van het design van de armondersteuner voor kinderen met de ziekte van Duchenne. Duchenne is een aangeboren spierziekte die voornamelijk voorkomt bij jongens. De ziekte uit zich in het langzaam afbreken van spiermassa. Jongens met Duchenne hebben vanaf ongeveer hun twaalfde een rolstoel nodig om zich te kunnen voortbewegen. De armfunctie van de jongens neemt ook geleidelijk af waardoor jongeren met Duchenne veel hulp nodig hebben in hun dagelijks leven. Door verbeterde medische zorg en het gebruik van onder andere corticosteroïden is de levensverwachting van jongens met Duchenne flink toegenomen in de afgelopen tien jaar. Dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat mensen steeds langer met een beperkte spierfunctie leven. Het goed kunnen gebruiken van de armen draagt in hoge mate bij aan de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van de jongeren.

Het bestuur van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft in december financiële steun toegezegd aan nog een aantal projecten. Informatie over alle toezeggingen van Innovatiefonds Zorgverzekeraars is te vinden op de site van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Innovatiefonds Zorgverzekeraars ondersteunt juiste zorg op juiste plek voor COPD-patiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!