Door het afsluiten van het meest aangedane gedeelte van de long met een ventiel, ontstaat er weer ruimte in de borstkas voor het beter ontplooien van het gezondere longweefsel.

Recent onderzoek toont aan dat met een relatief  simpele ingreep enorme gezondheidswinst te behalen is voor COPD-patiënten met ernstig longemfyseem. Door het afsluiten van het meest aangedane gedeelte van de long met een ventiel, ontstaat er weer ruimte in de borstkas voor het beter ontplooien van het gezondere longweefsel. Daardoor kunnen patiënten makkelijker ademen en krijgen meer lucht. De nieuwe behandelmethode wordt in Nederland slecht op vier plaatsen toegepast, waaronder het Maastricht UMC+/CIRO Horn.

Longemfyseem is een vorm van COPD waarbij het longweefsel  overdreven uitgerekt is en niet meer samenvalt na een ademhalingsteug. Het niet meer functionerende longweefsel blijft op die manier ruimte in de borstkas innemen en verdringt het ontplooien van nog wel functionerend longweefsel. De chronische benauwdheid die hierdoor ontstaat, levert grote beperkingen op in het functioneren van de patiënt. Een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor chirurgische verwijdering van het aangedane longweefsel, maar dat vergt een belastende operatie aan de borstkas.

Alternatief
Sinds afgelopen jaar is in Nederland een alternatieve behandeling voor de ingrijpende chirurgische behandeling van longemfyseem beschikbaar. In het UMC Groningen is onderzoek gedaan naar effectiviteit van behandeling van COPD-patiënten met emfyseem door middel van zogenoemde endoscopische longvolumereductie (ELVR). Met die methode worden ventielen in de longen aangebracht die hetzelfde effect hebben als chirurgisch verwijderen van het aangedane longweefsel. De ventielen worden met behulp van een slangetje (een bronchoscoop) via de mond en keel  ingebracht in het beschadigde deel van de long. Het is een relatief kleine ingreep die drie kwartier duurt en onder narcose plaatsvindt.

Limburg 
In Limburg wordt de ELVR-methode sinds vorig jaar toegepast. Inmiddels zijn veertig  patiënten in het Maastricht UMC+/ CIRO-Horn succesvol behandeld. “We zijn enorm blij met deze nieuwe methode. Het is veel minder belastend voor patiënten en minstens zo effectief als de chirurgische behandeling”, aldus longarts Lowie Vanfleteren.

Miel Wouters, hoogleraar longziekten van Maastricht UMC+ en voorzitter Raad van Bestuur van CIRO-Horn ziet grote gezondheidswinst voor de patiënt:  “Bij verwijzing naar CIRO voor complexe COPD zal specifiek onderzocht worden of patiënten voor de gespecialiseerde ELVR-behandeling in aanmerking komen. Het versterkt de huidige longrevalidatie die niet alleen gericht is op meer lucht maar ook op door de patiënt meer ervaren gezondheid.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Mooie resultaten nieuwe behandeling van longemfyseem bij COPD
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 07 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!