De vrouwen die tijdens de zwangerschap hoge bloeddruk hadden gehad, scoorden lager op een geheugentest

Vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk ontwikkelen, scoren 15 jaar na de bevalling bij geheugentesten lager dan vrouwen met een normale bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit blijkt uit onderzoek van Annemarijne Adank, dat op 30 december is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

De vrouwen die tijdens de zwangerschap hoge bloeddruk hadden gehad, scoorden lager op de geheugentest, die bestaat uit het onthouden van een lijst van 15 woorden. Op de onmiddellijke geheugentest, die drie keer werd afgenomen, scoorden de vrouwen zonder hoge bloeddrukproblemen een gemiddelde van 28 punten op een mogelijke score van 45. Vrouwen met een hogere bloeddruk tijdens de zwangerschap scoorden gemiddeld 25 punten. Na twintig minuten kunnen vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zich gemiddeld nog 8 van de 15 woorden herinneren en vrouwen met een normale bloeddruk gemiddeld 9.

Geen oorzaak-gevolgrelatie
Arts-onderzoeker Annemarijne Adank van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC leidde het onderzoek. Adank benadrukt dat het onderzoek geen causaal verband aantoont tussen de hoge bloeddruk en testscores. Het toont alleen de associatie. “Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en vrouwen met pre-eclampsie moeten ook na hun zwangerschap nauwlettend worden gevolgd. Zij en hun artsen moeten rekening houden met veranderingen in levensstijl en behandelingen die kunnen helpen met het verminderen van het risico op daling van hun denk- en geheugenvaardigheden later in het leven,” aldus Adank.

Actieve levensstijl
Toekomstige studies zijn nodig om te bepalen of een vroege behandeling van hoge bloeddruk cognitieve problemen kan voorkomen bij vrouwen met een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Ook zou een actieve levensstijl bij kunnen dragen aan het voorkomen van cognitieve achteruitgang.

Onderzoek
Aan het onderzoek namen 596 vrouwen deel. Bij 481 van hen was de bloeddruk tijdens de zwangerschap normaal, 115 vrouwen ontwikkelden een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Van deze groep had 70% zwangerschapshypertensie: hoge bloeddruk die na 20 weken zwangerschap begint bij vrouwen die eerder een normale bloeddruk hadden. De andere 30% had pre-eclampsie (hoge bloeddruk samen met verhoogde eiwitniveaus in de urine). Vijftien jaar na de zwangerschappen werden bij de vrouwen geheugentests afgenomen. Bij de resultaten is rekening gehouden met factoren die van invloed kunnen zijn zoals het opleidingsniveau en etniciteit. Er was geen verschil tussen de twee groepen vrouwen op tests van reactietijd, verbale vaardigheden, verwerkingssnelheid en visueel-ruimtelijk inzicht. Er zijn geen cognitieve nulmetingen gedaan voorafgaand of tijdens de zwangerschap. De onderzoekers hebben daarom niet kunnen vaststellen of de verschillen in cognitieve functie misschien al voorafgaand aan de hoge bloeddruk in de zwangerschap bestonden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap gerelateerd aan slechter geheugen 15 jaar later
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 31 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!