Onderzoekers concluderen dat mensen die fysiek zware arbeid verrichten 18% meer kans hebben om vroegtijdig te overlijden

Mensen die voor hun werk fysiek actief zijn hebben een 18% hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dit concluderen onderzoekers van VUmc op basis van hun onderzoek waarbij ze informatie van bijna tweehonderdduizend proefpersonen uit dertien landen hebben gecombineerd. Het artikel is op dinsdag 15 mei verschenen in het gerenommeerde vaktijdschrift British Journal of Sports Medicine.

Fysieke activiteit wordt vaak als een medicijn gezien voor de preventie van hart- en vaatziektes, suikerziekte en kanker. Daarom wordt in de Nederlandse beweegrichtlijnen geadviseerd om dagelijks ongeveer een half uur te bewegen. Het onderzoek van VUmc laat nu zien dat deze dagelijkse beweging beter niet tijdens het werk kan plaatsvinden.

Langdurige belasting
Oorzaken voor de verrassende gezondheidsverschillen tussen bewegen in de vrije tijd en op het werk, zo speculeren de onderzoekers, zouden kunnen liggen in het verschil in de aard van bewegen. Bewegen in de vrije tijd, zo weten we, is vaak intensief en vindt in relatief korte periodes plaats waardoor je fit en sterk wordt. Terwijl bewegen op het werk soms wel tot acht uur per dag kan duren en hierdoor een langdurige belasting op het lichaam kan veroorzaken.

Gezond zijn en blijven
Er is nog steeds een grote groep mensen die fysieke actieve beroepen werkt, bijvoorbeeld bouwvakkers, stratenmakers en verpleegkundigen. Uit eerder onderzoek weten we al dat mensen met dergelijke beroepen over het algemeen korter, maar ook in slechtere gezondheid, leven. Volgens het huidige VUmc-onderzoek speelt de mate van fysieke activiteit tijdens het werk een belangrijke rol bij het gezond zijn en blijven van deze mensen.

Duurzame inzetbaarheid
Bewegen zal een belangrijke rol moeten gaan spelen in medische adviezen om mensen gezond en duurzaam inzetbaar houden. Hoewel het heel verleidelijk is om na een dag hard werken op de bank te ploffen, zullen vooral mensen met zware beroepen gestimuleerd moeten worden in hun vrije tijd een rondje te gaan rennen of een balletje te gaan slaan. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Grotere kans vroegtijdige dood voor fysiek actieve werknemers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 15 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!