Sporters in de jaren na het evenement lopen juist dertig procent minder risico op vroegtijdig overlijden dan de algemene bevolking

Berichten over sporters die tijdens een groot sportevenement plotseling overlijden, bijvoorbeeld aan een hartstilstand, maken veel indruk. Toch blijkt de kans op overlijden ontzettend klein, en de sporters lopen in de jaren na het evenement juist dertig procent minder risico op vroegtijdig overlijden dan de algemene bevolking. Die gezondheidswinst is bij fietsers en hardlopers groter dan bij wandelaars. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Regelmatig duiken berichten op van ogenschijnlijk topfitte sporters, die tijdens een groot evenement zoals een wielerwedstrijd of marathon, plotseling overlijden. Dat is geen reden om niet meer aan zulke wedstrijden mee te doen, zeggen onderzoekers van het Radboudumc. Zij berekenden dat 0,0042% van de deelnemers overleed tijdens of in de week na het sportevenement en dat zijn er statistisch niet meer dan tijdens reguliere trainingsweken. Daarnaast lopen de sporters in de jaren na het evenement juist dertig procent minder risico op vroegtijdig overlijden dan de algemene bevolking. De gezondheidswinst is dus groter dan de mogelijke risico’s.

Intensiteit
De onderzoekers baseren hun conclusies op een analyse van gegevens van meer dan 750.000 mensen over een periode van bijna twintig jaar. Ze keken daarbij naar evenementen voor hardlopers, wielrenners en wandelaars. Voor de langdurige gezondheidseffecten volgden ze de sporters gemiddeld meer dan drie jaar na het evenement en vergeleken hen met de algemene bevolking.

In de jaren na deelname aan een sportevenement nam het risico op vroegtijdige sterfte bij alle sporters af. Dat effect was groter bij hardlopers (-35%) en wielrenners (-30%) dan bij wandelaars (-12%). ‘Dat hangt waarschijnlijk samen met de intensiteit van de inspanning en hoe fit iemand is, waarbij we meer gezondheidswinst zien bij sporten op een hogere intensiteit’, zegt onderzoeker Esmée Bakker, eerste auteur van de studie. ‘Maar sporten is sowieso gezond, dus ook wandelen.’

Over de publicatie
Deze studie is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine: All-cause mortality risks among participants in mass participation sporting events.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gezondheidswinst van sportevenement groter dan risico op plots overlijden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!