Bij immunotherapie worden zogenoemde cytotoxische cellen van ons afweersysteem geactiveerd

Het KWF heeft onderzoeker dr. Niels Bovenschen een bijdrage gegeven waardoor hij de komende twee jaar onderzoek kan doen naar een nieuwe vorm van immunotherapie. Immunotherapie tegen kanker heeft als doel om het immuunsysteem te versterken en te activeren om zo kankercellen aan te vallen en te doden.

Bij immunotherapie worden zogenoemde cytotoxische cellen van ons afweersysteem geactiveerd. Deze cellen herkennen de kankercellen en vallen deze vervolgens aan door bepaalde toxische eiwitten in de tumorcel in te brengen. Deze toxische eiwitten worden granzymen genoemd. Granzymen zijn in staat om tumorcellen te doden.

Minder effectief
Een groot probleem tijdens immunotherapie is dat sommige tumoren kunnen ‘ontsnappen’ aan deze cytotoxische cellen. De cytotoxische cellen herkennen de kankercellen in dat geval bijvoorbeeld niet. Daarnaast kunnen tumorcellen stoffen aanmaken die de cytotoxische cellen remmen in hun effectiviteit. Dit is problematisch omdat de granzymen hun tumordodende werk dan dus niet meer kunnen uitoefenen in deze patiënten.

Nanodeeltjes
Dr. Niels Bovenschen wil met de financiering van KWF Kankerbestrijding een nieuw nanomedicijn ontwikkelen tegen kanker. De toxische component (de granzymen) wordt daarbij uit de immuuncellen gehaald en verpakt in kleine nanodeeltjes (hele kleine ballonnetjes van zo’n 200 nanometer). De verwachting is dat tumorcellen hierdoor minder goed kunnen ontsnappen.

Paard van Troje
Deze granzym-gelade nanodeeltjes worden specifiek naar bepaalde tumorcellen gedirigeerd. Het project start met borstkankercellen omdat we precies weten hoe bepaalde medicijnen specifiek kunnen worden afgeleverd in deze cellen. De tumorcellen zullen de nanodeeltjes opnemen. Eenmaal in de tumorcel zullen de granzymen uit de nanodeeltjes komen en de tumorcel doden. De nanodeeltjes met granzymen zijn dus een soort Paard van Troje. Door de compositie van verschillende granzym-types in de nanodeeltjes te variëren, ontstaat er een optimale cocktail die per tumortype en per patiënt kan worden bepaald.

Nieuw geneesmiddel
Mogelijk kan dit in de toekomst leiden tot een nieuw kankergeneesmiddel zodat kankerpatiënten kunnen genezen. Dat past binnen de missie van KWF Kankerbestrijding. Als het nanomedicijn werkt, heeft deze nieuwe immunotherapiemethode de potentie om verder te worden gepersonaliseerd. Dat kan een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van verschillende kankers, mogelijk in combinatie met andere bestaande therapieën.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe vorm van immunotherapie tegen kanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!