Kankercellen in het oog worden momenteel aangetoond door een biopt van het glasvocht binnen in het oog

Het vitreoretinaal lymfoom (VRL) is een dodelijke vorm van oogkanker die vaak te laat wordt ontdekt. Dat komt omdat oogkanker zich vaak voordoet als een onsteking van het oog (uveïtis), die op een volledig andere manier moet worden behandeld. Het stellen van de juiste diagnose is daarom van groot belang om tijdig met de juiste behandeling te starten.

Kankercellen in het oog worden momenteel aangetoond door een biopt van het glasvocht binnen in het oog. Deze ingreep vindt onder lokale of algehele verdoving in een operatiekamer plaats. Hoewel het een relatief veilige ingreep betreft kan het serieuze complicaties veroorzaken, zoals het loslaten van het netvlies. Daarnaast zijn de cellen in het glasvocht niet altijd voldoende betrouwbaar te beoordelen met de huidige technieken. Daarom is er een grote vraag naar een nieuwe, gevoelige en minder riscovolle test die de diagnose oogkanker (VRL) vroeg kan vaststellen.
 
In het UMC Utrecht is nu een nieuwe en zeer gevoelige moleculaire test ontwikkeld voor het vaststellen van oogkanker (VRL) in een klein druppeltje oogvocht uit de voorste oogkamer. Dit vocht is makkelijker te bereiken en kan onder lokale verdoving op de poli plaatsvinden. Daarnaast zijn de risicos en complicaties voor de patiënt aanzienlijk kleiner. De resultaten van dit onderzoek worden nu al in het UMC Utrecht toegepast in de klinische praktijk om de zorg voor patienten met VRL te verbeteren en de kwaliteit van leven te vergroten.   
 
Het onderzoek is recent gepubliceerd in het toonaangevende blad JAMA Ophthalmology
 
Oogkanker is een zeer zeldzame aandoening (1:1.000.000), maar wel één met ernstige gevolgen. Hoe eerder met de juiste behandeling wordt gestart hoe groter de kans op behoud van zicht en een effectieve aanpak van de kanker. Helaas keert bij de meeste patiënten de kanker weer terug waarbij 60-80% uiteindelijk uitzaaiingen naar de hersenen krijgt. De meeste patiënten leven 2-3 jaar met de diagnose.
 
Dit onderzoek wordt gesteund door de stichting Lijf&Leven. Het geld van deze subsidie is besteed aan het opzetten en valideren van deze nieuwe moleculaire test en het uitvoeren van bovenstaand onderzoek.