Door de uitbraken van mazelen binnen en buiten Europa heeft het RIVM het vaccinatieadvies mazelen aangepast

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. Voor de start van het zomerseizoen heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  daarom het vaccinatieadvies mazelen aangepast.

De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Kleinere uitbraken worden gemeld in meerdere Europese landen, onder andere in de orthodox Joodse gemeenschap in Londen.

Mazelen buiten Europa
In de Verenigde Staten is op dit moment een mazelenuitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Deze uitbraak is gerelateerd aan een uitbraak onder dezelfde groepen in Israël en Londen.

De situatie in Venezuela is nog steeds ernstig met grote aantallen mazelen gevallen en uitbraken die zich uitstrekken tot over de grenzen met Brazilië, Colombia en Guyana.

Vaccinatieadviezen aangepast
Op basis van deze ontwikkelingen heeft het RIVM de vaccinatieadviezen voor mensen die reizen naar deze gebieden aangepast:

1. Er is een nieuwe BMR-landenlijst. Bij reizen naar landen waar mazelen endemisch is en landen waar grote, langdurige uitbraken voorkomen wordt geadviseerd om kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden te vaccineren.

2. Bij reizen naar Europese landen met lokale mazelenuitbraken en verblijf bij lokale bevolking kan een vervroegde BMR bof, mazelen,rodehond -0 vaccinatie overwogen worden. Bij gewone vakantiereizen en bij verblijf op camping of in hotel of resort is vervroegde mazelenvaccinatie niet nodig.

3. Bij reizen naar New York en verblijf in gebieden/wijken waar mazelen heerst, kan vervroegde vaccinatie worden overwogen. Bij verblijf bij Joods orthodoxe families wordt vaccinatie vanaf 6 maanden geadviseerd. Er wordt geadviseerd om een bewijs van vaccinatie mee te nemen bij verblijf in wijken waar vaccinatie verplicht is. Informatie over de gebieden met vaccinatieplicht zijn te vinden op de website van de CDC en lokale gezondheidsautoriteiten van New York.

Vervroegde vaccinatie voor kinderen tussen 6 en 14 maanden die risico lopen
Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR-vaccinatie. Op deze leeftijd is de lange termijnbescherming het best. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groot risico lopen op een mazeleninfectie, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen. De vervroegde BMR-vaccinatie bij deze jonge kinderen moet altijd na de eerste verjaardag herhaald worden. Het is niet nodig de tweede BMR-vaccinatie (voor 9-jarigen) eerder te geven. De vervroegde BMR-vaccinatie mag vanuit het Rijksvaccinatieprogramma gegeven worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vaccinatieadvies mazelen aangepast: vervroegd vaccineren bij reizen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!