Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie

De vaccinatie tegen meningokokken beschermt tegen alle ziekmakende vormen van de meningokokkenbacterie typen W, C en Y. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Deze vaccinatie wordt sinds 2018 standaard gegeven aan peuters en tieners. Reden hiervoor was een uitbraak van de meningokokken W in Nederland in 2017-2018.

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De ziekte kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Soms met ernstige gevolgen, zoals amputatie van armen of benen of zelfs overlijden. 

Onderzoek naar meningokokken W-bacterie
Het RIVM deed onderzoek naar de meningokokken W-bacterie. Opvallend bij de uitbraak van type W was dat mensen ziek werden van bepaalde stammen van de meningokokken W-bacterie. Deze stammen kunnen door hun genetische informatie worden herkend. Het RIVM bekeek waarom mensen ernstig ziek worden van deze stammen en niet van andere. 

Met vaccinatie beschermd tegen ziekmakende meningokokkenbacterie
Zonder vaccinatie hebben de meeste mensen geen of heel weinig antistoffen, die kunnen bijdragen aan het doden van deze bacteriën. De bacteriën blijven daardoor leven en kunnen ernstige ziekte veroorzaken. Mensen die gevaccineerd zijn, hadden wel antistoffen tegen de bacterie. Hierdoor werkt het afweermechanisme om de bacteriën te doden beter. Het lukt dan om alle ernstig ziekmakende vormen van de meningokokkenbacterie te doden. Na vijf jaar waren de onderzochte gevaccineerde jongeren nog goed beschermd.

De vaccinatie blijkt ook heel goed te werken tegen overige geteste typen van meningokokkenbacteriën waarvan mensen ernstig ziek worden. Kennis over de werking van het vaccin helpt om eventuele andere typen in de toekomst beter te kunnen bestrijden. De kennis helpt ook om mensen met een verminderde weerstand te kunnen beschermen.

Rijksvaccinatieprogramma
Peuters van 14 maanden en tieners van 14 jaar krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma een vaccinatie aangeboden tegen de meningokokkenbacterie  typen A, C, W en Y. Dit gebeurt om ernstige ziekten door meningokokken te voorkomen. Deze vaccinatie is in 2018 toegevoegd na een uitbraak van meningokokken W in 2017-2018 in Nederland. Vóór die tijd kregen kinderen alleen een vaccinatie tegen type C. De vaccinaties zijn gratis en vrijwillig.

Op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/meningokokken is meer informatie te vinden


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Datum: 31 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!