De Europese chemische stoffenwetgeving REACH kan voordelen bieden aan bedrijven die bio-based stoffen maken of importeren.

Bio-based stoffen hoeven minder vaak geregistreerd te worden bij het Europees chemicaliënagentschap ECHA. Bovendien krijgt de bio-based industrie kansen om veilige en duurzame alternatieven op de markt te brengen doordat steeds meer risicovolle stoffen verboden worden. Dit blijkt uit een rapport van het RIVM.

De REACH wetgeving heeft als doel om veilig gebruik van chemicaliën in de EU te reguleren. Bedrijven zijn verplicht om chemische stoffen die zij maken of importeren in grotere hoeveelheden dan één ton per jaar te registreren bij ECHA.

In de bio-based economy worden allerlei soorten biomassa (zoals algen en landbouwafval) als hernieuwbare grondstof gebruikt voor het maken van chemicaliën en energie. Deze biomassa dient als alternatief voor fossiele grondstoffen. Het vervangen van fossiele grondstoffen is nodig doordat fossiele grondstoffen opraken, om klimaat verandering tegen te gaan en om onafhankelijker te kunnen zijn van politiek labiele regio’s.

Ondanks de kansen zien veel bio-based bedrijven REACH nog als een belemmering. Dit komt doordat de wetgeving complex is en de bio-based bedrijven er relatief onbekend mee zijn. Bovendien is de wetgeving nog niet optimaal ingericht om de vervanging van risicovolle stoffen door veilige en duurzame alternatieven te stimuleren.

Via de website Chemische stoffen goed geregeld geeft het RIVM voorlichting aan bedrijven over REACH. Het RIVM analyseerde de vragen die bij deze helpdesk over bio-based stoffen binnenkwamen. Daarnaast bestudeert het RIVM de REACH wetgeving om na te gaan hoe deze zich verhoudt tot de bio-based chemische sector.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!