In de afgelopen week van 6  tot en met 12 januari zijn 49.398 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag

Voor de tweede week op rij is het aantal meldingen iets gedaald. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag daalde licht van 13,7% naar 12,8%. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care -opnames lag lager dan de week daarvoor. Ook werden er minder nieuwe verpleeghuizen met coronabesmettingen gemeld. De dalende cijfers zijn een eerste effect van de lockdown die op 15 december inging.

Meldingen
In de afgelopen week van 6  tot en met 12 januari zijn 49.398 personen gemeld met een positieve coronatestuitslag. Dit is een daling van 12% vergeleken met de week van 30 december tot en met 5 januari met 56.440 meldingen. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag nam licht af van 13,7% naar 12,8% in de afgelopen week.

Het aantal mensen dat zich afgelopen week heeft laten testen was 340.285, een daling van ruim 27.800 testen (-8%) ten opzichte van de week van 28 december tot en met 3 januari. Ook in de Infectieradar zien we een afname in het percentage mensen met COVID-19 achtige klachten.

De daling in het aantal positief geteste personen is voornamelijk zichtbaar in de meldingen van mensen die 30 jaar en ouder zijn. In de leeftijdsgroepen 0-12, 13-17 en 25-29 jaar is het aantal meldingen per 100.000 ongeveer gelijk aan dat in de week ervoor. In de leeftijdsgroep 18-24 jaar steeg het aantal meldingen van positieve testen met 12%

Situaties van mogelijke besmetting
De afgelopen 4 weken gaf ruim de helft (59%) van de nieuw positief geteste personen aan in welke situatie de besmetting waarschijnlijk heeft plaatsgevonden. De meest genoemde situatie waar besmetting  plaatsvond was, net als de voorgaande maanden, thuis, door besmettingen van familieleden en huisgenoten (ruim 50%). Gedurende de twee weken volgend op de Kerstdagen, is een stijging zichtbaar in het aantal besmettingen dat plaatsvond tijdens bezoek van vrienden of familie, namelijk 36% in week 1 versus 23% in week 52. Het aantal besmettingen op het werk is in de laatste weken sterk afgenomen. Dit kan een effect zijn van de feestdagen en de kerstvakantie, maar ook van het meer thuiswerken door de lockdown.

Ziekenhuis- en IC intensive care  opnames 
In de week van 4 tot en met 10 januari werden 1.503 nieuwe mensen met COVID-19 opgenomen op een  verpleegafdeling in het ziekenhuis. Dit is een afname van 335 (-18%) opnames vergeleken met de week daarvoor. De toename van nieuwe patiënten die zo ziek werden dat zij moesten worden overgeplaatst naar de IC’s was in de week van 4 januari tot en met 11 januari, 297. Dit is een lager aantal opnames (-12%) dan de week ervoor toen er 337 nieuwe patiënten op de IC werden gemeld.

Kijk hier voor meer informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Voorzichtige daling zichtbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!